Преминете към основното съдържание

Неочакваната реакция на кралицата към новородения принц Уилям

Поглеждайки за пръв път внука си, Елизабет II произнесла язвителна забележка, която изненадала всички членове на кралското семейство

Принцеса Даяна ражда първото си дете, принц Уилям, на 21 юни 1982 г., почти година след сватбата си с Чарлз. Според кралските биографи раждането на син е жадуван отдушник за принцесата на фона на нещастния брак и трудната адаптация към новия статус.

Но не всичко около появата на Уилям се стекло така, както принцесата очаквала. Започвайки от поведението на съпруга й и стигайки до думите на свекърва й Елизабет II, които тя изрича при вида на бебето.

Когато става известно, че в болницата „Сейнт Мери“ в Лондон е роден престолонаследник, членовете на кралското семейство се втурват да посетят и поздравят майката и бебето. При вида на Уилям повечето роднини били искрено умилени, но не и Елизабет II.

Както самата Даяна разказва след време, вместо да се зарадва на появата на детето, кралицата се съсредоточила върху оценката на външния му вид. Виждайки за пръв път новороденото си внуче, кралицата прави язвителен коментар: "Слава Богу, че няма уши като на баща си!"

Но това, може би, не е най-неприятното нещо, през което Диана преминава през този период. В аудиозаписи, публикувани след смъртта й, принцесата споделя, че Чарлз й е забранил да ражда, докато не е съгласувал графика на мачовете си по поло. „Трябваше да намерим точната дата [за раждане], която да съответства на мачовете му“, казва тя. Според принцесата тя трябвало да „убеди Уилям“ да се появи в точния ден.

Мъжете от клана Уиндзор имат дълга традиция, според която бащата на детето не присъства на раждането и в този момент по правило е ангажиран в някакъв вид спортно състезание. „Когато се роди Чарлз, принц Филип играеше скуош, а когато се роди Уилям, Чарлз беше зает да играе поло“, разказва кралският биограф Робърт Лейси.

По-късно този обичай е нарушен от самия принц Уилям. Той е до Катрин и при трите й раждания и държи ръката на съпругата си. „Мисля, че това е първият баща в британското кралско семейство, който лично присъства на раждането“, отбелязва Лейси в коментар за The Express.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser