Преминете към основното съдържание

„Няма ли да се омъжваш?“ или за избора да си single

5 причини, поради които не искаме да се омъжваме

Този въпрос може и да варира, разбира се. „Защо не си омъжена?“, „Не смяташ ли, че вече ти е време да се задомиш?“, „За кога чакаш?“ са само част от репликите, които всяка от нас е чувала в някакъв момент от живота си (в момент, когато дори не е имала връзка и се е чувствала по-добре от всякога). Я на някое гости при баба си, я на среща с приятелките (всичките вече омъжени), я на събирането на випуска...

Бела Де Пауло, доктор на науките, психолог и преподавател в университета Санта Барбара, Калифорния, дава няколко нестандартни предложения за отговор на въпроси от този тип. Ако сте от момичетата, за които сватбата и бракът не са на дневен ред, бихте могли да ги ползвате. Освен това сигурни сме, че сте достатъчно умни и находчиви, за да допълните списъка подобаващо и по свой вкус.


ОТЧАЯНО СИ ТЪРСЯ... НИКОГО


„Защо не си омъжена?“ – „Защо не си космонавт?“
„Кога ще се омъжваш? – „Кога за последно си правил/а секс?“
„Ще се омъжиш ли някога?“ – „Може би ако си ударя главата, получа амнезия и се превърна в различен човек.“

Можете да отговорите, разбира се, и една идея по-обрано:

„Защо питаш?“
„А ти защо си (все още) омъжена/женен?“

И за да избягаме от контрирането на въпроса с въпрос, ето простичкото:

„Добре ми е така.“

Знаем обаче, че повечето хора не се задоволяват с толкова простички отговори като последния, и продължават да дълбаят. Те са убедени, че страдате, че залъгвате себе си, че нещо не е наред с вас. Че не сте изобщо добре. Затова сега сериозно. Защо една жена не иска да се омъжва? Ето пет от причините, които Самхита Мукхопадияй, писател, блогър и редактор на Teen Voque, посочва в своя статия, публикувана в сайта Jezebel.com.

1. Фокусирани сте върху кариерата си

Не дължите извинение на никого. Без значение как изглеждате в очите на хората и как ви наричат, вие сте самостоятелни и независими. Няма нищо лошо това да ви е приоритет, вместо да се усмихвате мило, да се правите на безпомощни, за да не притеснявате и плашите мъжа.

2. Имате стандарти

Нямате кариера, но пък имате стандарти. Не можете да се примирите с някого, който не харесва приятелите ви, който не мисли, че жените някога са направили нещо значимо, който ви е изневерил „само веднъж“ и т.н. Човек сам е по-щастлив, отколкото ако е в токсични взаимоотношения. Не сте се омъжили, въпреки че сте имали тази възможност. Направили сте своя избор. Точка.


МИНГЪЛИНГ ИЛИ НА РЪБА НА ОБВЪРЗВАНЕТО


3. Имате живот и приятели, с които се чувствате щастливи

В неспирна комуникация сте с приятелите си, уплътнили сте си ежедневието с нещата, които обичате да правите, не пропускате парти... Когато не сте ОК, имате на кого да се обадите. Имате десетки приятели, с които сте изградили всички видове взаимоотношения. Това вероятно нямаше да е възможно, ако се бяхте съсредоточили само върху търсенето на The One и връзката си с него. Приятелството е най-добрата инвестиция за едно момиче.


„СЕЗОНИТЕ ИДВАТ И СИ ОТИВАТ, ТЕНДЕНЦИИТЕ – СЪЩО, НО ПРИЯТЕЛСТВОТО НИКОГА НЕ ИЗЛИЗА ОТ МОДА“


4. Моногамията не е вашето нещо

Опитахте и не се получи. По-добре това, отколкото да поставяте пред себе си и партньора си нереалистични очаквания. Явно в този период от живота ви (или в целия ви живот) положението е такова и за да няма недоразумения и неприятни или грозни ситуации, сте направили избора си. В това също няма нищо лошо, хората са различни и по-добре това, отколкото да лъжете себе си и/или човека до вас.

5. Просто не искате да се омъжвате

Били сте на много сватби, споделили сте емоцията, били сте щастливи заради всичките си близки и приятели, взели решението да се оженят, но не сте поискали същото за себе си. Всъщност идеята за дълга бяла рокля по-скоро ви кара да тичате с 200 км/ч в обратна на олтара посока, не искате „кървав диамант“ и приказките за „И заживели щастливо завинаги...“ за вас са изпразнени от съдържание и смисъл. Всичко е наред, това е вашият живот и вие решавате какво ще правите с него.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser