Преминете към основното съдържание

Никога не пренебрегвайте този симптом след секс!

Важно е здравето ви

© iStock

Напълно нормално е след секс да изпитвате еуфория, глад, дори вина и срам. Тоест цяла палитра от емоции. Не пренебрагвайте обаче физическите симптоми. Не говорим за схванатите мускули. Говорим за гаденето.

Една от причината за него може да е т.нар. вазовагален синкоп - състояние, което води до припадък. Според гинеколога и медицински директор на Northwestern Medicine's Centre for Sexual Medicine and Menopause д-р Лорън Стречър: "Контракциите на маточната шийка по време на секс могат да предизвикат вазовагална реакция или рязко понижаване на кръвното налягане и пулса", обяснява тя. "А това може да ви накара да усетите гадене и дори да доведе до припадък. По принцип влияние върху това има положението на маточната шийка, която се променя по време на цикъла, слизайки по-ниско. А това може да я направи по-чувствителна към проникване."

© iStock

Друга причина да ви стане зле по време на секс е, ако той е бил прекалено болезнен, което пък може да е симптом за скрито заболяване. "Жените с ендометриоза и възпаление на малкия таз може да усещат болка по време на секс", казва д-р Стречър. Сред останалите причини може да са различни инфекции или миома, затова ако изпитвате каквато и да било болка, задължително си запишете час при гинеколог.

И друга, много по-рядко срещана причина за гаденето след секс, е психичното заболяване, известно като "разстройство на сексуалното желание". "Не знаем колко често то се появява при жените, но знаем, че причината за него може да е сексуална травма от миналото или пък израстването в много религиозно семейство, където сексът се е считал за нещо лошо", обяснява д-р Стречър. В този случай могат да помогнат сеансите с психотерапевт.

Очакваме ли прекалено много от секса?

Вижте повече

Очакваме ли прекалено много от секса?

И какво гласи теорията на оргазмения императив?

10 неща, които трябва да знаете за ендометриозата

Вижте повече

10 неща, които трябва да знаете за ендометриозата

Една на всеки 10 жени по света има това заболяване, а може дори и да не подозира за него

Как сексът е променил световната история?

Галерия

Как сексът е променил световната история?

Сгромолясала се политическа кариера, войни, църковни реформи и завинаги опорочена репутация - тези исторически примери са доказателство, че сексът е удоволствие, което може да ни донесе...

Още по етикети

секс , здраве
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser