Преминете към основното съдържание

Нина Гарсия, главен редактор на ELLE САЩ: „Мит е, че не се подкрепяме“

GIRL POWER в редакцията

текст FRANCESCA BUSSI, TRISH TRAVIESO, превод ДЕСИСЛАВА НАЙДЕНОВА-ВИЧЕВА
текст FRANCESCA BUSSI, TRISH TRAVIESO, превод ДЕСИСЛАВА НАЙДЕНОВА-ВИЧЕВА

Какво получавате, когато интервюирате жени главни редактори на списание ELLE от целия свят? Вдъхновение и прозрения, при това по много. Всички те ще счупят стъкления таван за следващите поколения жени. Чухте ли току-що звук от пукнато стъкло?

Зад кулисите на модно списание изобилства от стереотипи, особено когато мнозинството от екипа са жени, но редакторите на ELLE работят усилено, за да дадат възможност не само на своите читатели (вие!), но и на жените в екипите си. От САЩ до Индия, от Корея до Обединеното кралство, те ни представят това, което са научили по пътя, включително борбата с клишетата и личнитеси мантри. Ето какво се случва, когато шефът носи пола.

Често казвам, че екипната работа прави от една работа „работа мечта“, и смятам, че съм изключително щастлива да имам професия, която подкрепя жените и им помага да живеят по-добър живот. Открих, че работата с жени винаги води до по-добри идеи и резултати. Митът, че не се подкрепяме, е само това: мит. Трябва да осъзнаем, че победата на приятел или колега е и наша победа. Приятелите и колегите са свързани с нас. Никой не работи във вакуум. Чрез подкрепа и окуражаване ние сме по-силни.

Открих също, че жените са много силни в комуникацията. Ефективни сме и вършим нещата докрай. Проучвания доказват, че работещите майки са най-продуктивните хора във всеки офис. Да имаш деца, те учи да оптимизираш времето си по начин, по който не си и предполагал, че можеш.

За съжаление, обществото твърде дълго налагаше идеята, че на върха може да има само една жена. А тази жена е изключение от правилото, че всяка индустрия е нещо като мъжки клуб. Смятам, че жените могат да попаднат в капана на несигурността и да не кандидатстват за позиция, за която са достойни, само защото си мислят, че нямат шанс. Но аз мисля, че има приятелство сред жените – сестринство на работното място. Ние искаме да видим как всяка една от нас се справя добре.

В САЩ разликата в заплащането на мъжете и на жените е все още шокираща. Статистиките от 2017 г. на Pew Research Center показват, че жените продължават да получават едва 82% от това, което получават мъжете; несъответствието е по-голямо при цветнокожите жени. Ако погледнем съвета на директорите, главните изпълнителни директори или председателите във всяка индустрия, почти винаги ще видим предимно бели мъже. Въпреки това жените представляват повече от половината от населението. Абсурдно е да нямаме представителство в залите, където се взимат решения, касаещи нашия живот.

Джоана Коулс, бивш шеф на Cosmopolitan и бивш редактор по съдържанието на Hearst, беше човекът, който ми показа, че можеш да имаш жена на своя страна. Никога не бях срещала толкова подкрепящ главен редактор, не знаех, че един лидер може да бъде такъв. Преди това бях имала точно обратния опит, с главен редактор, който чувстваше редакторите като заплаха. Да работя с Джоана, която ценеше нашия принос, беше невероятно. Тя ценеше екипа си и винаги отбелязваше, когато някой се справи добре. Тя нямаше моден бекграунд, но беше достатъчно смела да каже: „Не разбирам. Моля те обясни ми го.“ Мисля, че това е голяма ценност. Тя ме научи да задавам въпроси, да бъда открита и да се гордея със своите успехи – нещо, което жените рядко правят. Мъжете се хвалят с постиженията си, но ние не. Трябва да се научим да го правим по-често.“

Какво е да си главен редактор на ELLE и майка на 5 деца?

Вижте повече

Какво е да си главен редактор на ELLE и майка на 5 деца?

Питаме Тару Маряма, която оглавява финландското издание и твърди, че ако една жена е активна и се храни здравословно, бременността може само да я разхубави

Още по етикети

ELLE , главен редактор
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser