Преминете към основното съдържание

Нина Симон и кремообразен джаз

Представяме ви едно от любимите ѝ ястия

© Getty

Певица, текстописец, музикант, активист за граждански права, Юнис Катлин Уеймън, по-известна като Нина Симон, е всичко това, но и много повече. Тя не само оставя ярка следа в историята на джаза, но и проправя пътя на много други артисти от афроамерикански произход, които идват след нея. Представяме ви едно от любимите ѝ ястия – гъбена крем супа, чиято оригинална рецепта идва от Франция. А сега си пуснете Feeling Good в изпълнение на Нина Симон и се захващайте.

Гъбена крем супа

Необходими продукти

1 глава лук, нарязан на кубчета
4 с.л. масло
250 г гъби, нарязани на парчета
1/4 чаша брашно
1 чаша пилешки бульон
1 стрък розмарин
1 с.л. шери
2 чаши заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Разтопете маслото на среден огън и сотирайте лука, розмарина и гъбите в пилешкия бульон за 10 минути, докато омекнат. Заделете няколко гъби за декорация и в блендер пюрирайте до получаване на кремообразна смес, без да е идеално гладка. В тиган разтопете маслото и добавете постепенно брашното, докато се получи гладка текстура. Добавете солта, черния пипер, заквасената сметана и пюрираните гъби. Бъркайте непрекъснато, оставете да заври, след което намалете котлона и гответе, докато се сгъсти. Добавете шерито, след това солта и черния пипер на вкус. Декорирайте, сервирайте и се насладете.

© Getty
Вирджиния Улф и перфектната вечеря

Вижте повече

Вирджиния Улф и перфектната вечеря

„Не можеш да мислиш добре, да обичаш добре, да спиш добре, ако не си вечерял добре“

Браунитата на Катрин Хепбърн

Вижте повече

Браунитата на Катрин Хепбърн

Други 4 любими рецепти на 4 велики жени ви очакват в мартенския брой на списание ELLE – Фрида Кало, Вирджиния Улф, Нина Симон и Амелия Еърхарт

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser