Преминете към основното съдържание

Нордика е темата на ДОМА Арт Фест през юни

Фестивал на изкуства и култура от Севера ще ни завладее София през юни
© Unnur Andrea

През месеците май и юни в София ще се вихри фестивал за съвременно изкуство и култура от Северна Европа като част от програмата на третия ДОМА Арт Фест. За първи път фестивалът, представящ ежегодно културата на различна държава, ще ни запознае не с една, а с цял регион - пет държави, обединени под названието Нордика – имагинерна страна, съставена от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

Бурните северни ветрове ще довеят в София инсталации, перформанси, видео арт, пластики, дизайн, фотографии, графики, илюстрации, кино, литература, кулинария и музика за над 20 фестивални дни. Заедно с произведенията си, в София ще акостират и артисти от нордическите страни, които ще участват в творчески обмени, разнообразни обучителни и дискусионни панели по темите за културните политики, мястото на съвременното изкуство у нас и много други.

Мисията на Арт фондация ДОМА, организатор и инициатор на фестивала, е да обогатява българската културна сцена, както и да спомага за възстановяването на изгубената връзка между публиката и изкуството у нас. „Гледайки към Севера, силно впечатление прави фактът, че изкуството присъства дори и в най-малките детайли от ежедневието на човека – в образованието, науката, обществената комуникация. За нас това е пример, който можем да ползваме като отправна точка за прилагане на тези добри практики и у нас“, споделят основателите на фондацията Мартина Стефанова и Дойчин Котларов.

Както и в изминалите две години, така и през 2015-та, събитието ще включва и специална програма за децата с акцент върху алтернативно обучение чрез творчество.

ДОМА 2015: Нордика ще се проведе между 28-ми май и 20-ти юни на различни локации в София и Пловдив, които скоро ще бъдат обявени.

ДОМА 2015: Нордика се осъществява с финансовата подкрепа на Северния културен фонд, Шведски културен фонд IASPIS, Министерство на културата на Република България, Програма „Култура“ на Столичната община, Кралство Дания, Исландското посолство в Копенхаген, Посолствата на Кралство Норвегия, Република Финландия, Кралство Швеция в София, както и с подкрепата на Културен център на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, катедра Скандинавистика към СУ „Св. Климент Охридски“, КИА Моторс България, Дом на киното и др.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser