Преминете към основното съдържание

Нощ на музеите: Кои изложби да посетим?

Малък гайд за любителите на изкуството
© iStock

За петнадесета поредна година благодарение на Френският институт в България, Столичната община и Министерството на културата в столицата ще се отбележи Европейската нощ на музеите.

Към програмата са се включили повече от 50 галерии и музеи с изложби, концерти, ателиета, прожекции и пърформанси. Ако се чудите, кои от тях да разгледате, ние сме си подготвили малък списък, който с радост споделяме и с вас. 

Терезе Вебер. Ръка и разум – разкази в изкуството

Швейцарската художничка е един от значимите представители в жанра Paper Art. Нейните изключителни хартиени творби ще могат да бъдат разгледани в галерия „Райко Алексиев“ до 7 юни включително.

Йозеф Куделка: Изгнания

Неподправената природа, политическите конфликти, социалните въпроси – това са само част от темите, които можем да проследим в независимото и въздействащо изкуство на френския фотограф, отдал се на номадски начин на живот. Изложбата може да се види в СГХГ до 9 юни.

Вивиан Майър: „В нейните ръце“

Над 100 цветни и черно-бели кадри, в които са уловени пулса на Ню Йорк, Чикаго, Маями, Париж, са показани за първи път и в София благодарение на фондация "Мусиз", Столична община и diChroma Photography. Прочетете повече за изложбата тук.

Стилияна Узунова: Прожектори

Самостоятелната изложба на българската съвременна художничка Стилияна Узунова, включва 30 платна, които са метафора на суетатa. Те ще могат да бъдат разгледани до 7 юни в галерия „Нирвана“.

Фотография след фотографията

© Генади Гатев, Коректно/Некоректно

Авторите на груповата изложба в галерията One Monev се стремят да отговорят на този въпроса “Дали фотографията не промени самата природа на изкуството?” като ни показват едно ново интерпретиране на изображението.

Добри Добрев: Между родното и чуждото

© Добри Добрев, Пазар, 1932

Изложбата включва над 100 картини и рисунки. Високо оценен навремето като портретист, сега за първи път Добри Добрев може да бъде видян в целия си спектър на артистични възможности в Национална Галерия - Двореца.

 Явор Костадинов: Някои страхове

Изложбата на Явор Костадинов в галерия "Васка Емануилова" е необичаен автопортрет, съставен от образите на някои от неговите страхове и фобии. Тя е резултат от търпеливо вглеждане в себе си и то в онези зони на аза, които обикновено отбягваме. 

Хубен Черкелов: THE WORLD $ YOURS

Над 30 платна от различни периоди на творчеството на популярния български художник, който живее и твори в Ню Йорк са събрани в Галерия и Зала “Оборище 5”. Освен нея посетителите могат да разгледат и серията със зайчета на американския художник Хънт Слонем, селекция от творби на Стивън Уилсън и скулптури на Райнер Лагеман!

Още изложби можете да посетите в Националната галерия - Квадрат 500, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния етнографски музей при БАН, Софийския арсенал - Музей за съвременно изкуство, Регионалния исторически музей - София, галериите "Дечко Узунов", "Средец", "Ракурси", Oborishte 5 и Espace Port.A. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser