Преминете към основното съдържание

Нощта на свещите – коледната традиция на едно малко холандско градче продължава и до днес

Гауда, по-известено сега с обичаното си сирене, някога се прочуло с качествените си свещи. Местните все още ги използват, за да придадат на Коледата си автентичен празничен дух
Уличното осветление угасва, заменено от стотици свещи по прозорците на къщите.
Уличното осветление угасва, заменено от стотици свещи по прозорците на къщите. © iStock

Нощта на свещите – Kaarsjesavond, е стара традиция в холандското градче Гауда, което, освен че днес е известно със сиренето си гауда, през XIX в. се прочува с качествените си свещи. Славата на сиренето продължава да определя атмосферата по улиците – през лятото на площада пред готическата сграда на кметството се организира ежегоден пазар за сирена.

На същото място през декември се издига традиционната коледна елха, а на Kaarsjesavond жители и гости на Гауда се събират със свещи в ръце. Уличното осветление угасва, заменено от стотици свещи по прозорците на къщите. Кметът изнася реч и запалва светлините на празничното дърво, присъстващите пеят коледни песни и програмата продължава в местните църкви и музеи.

Кога да дойдете

Нощта на свещите се провежда винаги във вторник, две седмици преди Коледа. Имайте го предвид, когато планирате коледната си почивка догодина!

© iStock, Коледната елха и готическата сграда на кметството.

Как да стигнете

Гауда се намира в южната част на Холандия, на час път от Ротердам (и на толкова с влак от Амстердам).


                          КОИ СА НАЙ-КРАСИВИТЕ КОЛЕДНИ БАЗАРИ В ЕВРОПА? 


Какво да видите

Музея на сиренето, откъдето можете да си купите гауда-аксесоари. Десетките магазини за сирене също има какво да ви предложат. А за да се почувствате като в готическа приказка, не пропускайте храма „Санкт Янскеркот“ – датира от XV-XVI в. И е посветен на Йоан Кръстител, покровителя на Гауда.

За повече информация: www.goudabijkaarslicht.nl 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser