Преминете към основното съдържание

Нов бум от рак на кожата при жените!

Кога за последно сложихте слънцезащита на цялото тяло, освен на плажа? А кога за последно четохте статистиката за нарастващите диагнози в резултат на вредните UV-лъчи? Провокираме ви да се замислите!
© iStock

Ако четете тези редове, докато пиете сутрешното си кафе вкъщи, можем да се обзаложим, че преди да излезете, вместо към обичайния крем за тяло, ще посегнете към слънцезащитата! Нищо, че пътят ви днес ще е само до офиса, а не към плажа.

Ако вече сте на бюрото си, едва ли ще посмеете да използвате обедната си почивка навън. Ще изчакате слънцето да падне ниско и ще търсите безопасните сенки, за да се приберете.

Защото статистиката за раковите заболявания в резултат на вредните слънчеви лъчи е брутална! През последните десет години две диагнози се увеличават с рекордни темпове – със 145% са нараснали случаите на базалноклетъчен карцином и с цели 263% на сквамозен клетъчен рак на кожата (според проучвания, цитирани от специалистите в клиники MAYO). 

Базалноклетъчният карцином (BCC) е сред най-често срещаните малформации, който се образува върху излаганите на слънце кожни участъци. Добрата новина е, че бавно прогресира, характеризира се с ниска склонност към метастази и много добра прогноза при правилно лечение.

Сквамозният клетъчен рак на кожата (SCC) се локализира най-често на лицето, като израстък на ушите, горната устна, носа, като най-податливи са хора със светла кожа и лунички. Причината обикновено е продължително излагане на слънчева светлина, злоупотреба със солариуми, радиоактивни лъчения. В ранните стадии е трудно да се направи разграничение между обикновените брадавици и злокачествените тумори. 

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, че сянката осигурява известна слънцезащита, но до 40% от UV лъчите все пак достигат до кожата. Вредните лъчи проникват и на дълбочина до 50 см под водата!

Статистиката сочи още, че през последните години при жените на възраст между 30 и 49 години е имало най-голямо увеличение на диагнозата базалноклетъчен карцином, докато при тези във възрастовите диапазони 40-59 и 70-79 години се е наблюдавал бум на сквамозен клетъчен рак на кожата.
Любопитното е, че при мъжете се наблюдава спад в сравнение с предходни десетилетия. Специалистите обаче не могат да обяснят защо.

Съветът на експертите е не само ранно диагностициране, което ще помогне на успешното лечение, но най-вече превенция. Която трябва да се превърне в здравословен бюти ритуал – не просто крем за тяло, а слънцезащитна козметика. За лицето – през цялата година, за тялото – във всеки слънчев ден от зимата и всеки ден в останалите сезони. Специалистите не спират да алармират, че вредните лъчи влияят на кожата дори и в облачно време.

Ако има едно абсолютно правило за грижа за кожата, то е, че слънцезащитната козметика е основата на новата грижа за кожата, казва д-р Елизабет Танзи, асоцииран клиничен професор в Департамента по дерматология към Медицинския център на университета „Джордж Вашингтон“. Тя и други специалисти по кожата препоръчват редовни приложения на слънцезащитни продукти (на всеки два или три часа), шапки и слънчеви очила, както и търсене на сянка по време на най-силните часове на слънцето, между 10 и 16 часа. Не само на плажа, но и в града!

Без слънцезащита човек може да прекара известно време на слънце без да изгори в зависимост от естествените защитни сили на кожата си. Но това време варира едва между 5 и 30 минути!

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser