Преминете към основното съдържание

Нов живот за стълбата в интериора

Вместо да стои в килера, тя може да влезе в ежедневна употреба. И дори да се превърне в ключов акцент!
Стълбата би могла да бъде и вид етажерка.
Стълбата би могла да бъде и вид етажерка. © iStock

Превръщането на стълбата в част от интериора е като да уцелите с един куршум два заека. От една страна, дава ви допълнителна площ за съхранението на неща, за които все не ви достига мястото: книги, обувки, халати, кърпи за баня... Дори обемистите тигани могат да намерят подслон под летвите ѝ!

На една ръка разстояние

Предимство на тези решения е и фактът, че лесно може да ги размествате така, че подредените вещи да са ви винаги подръка – подпрени на стената, край фотьойла, до мивката или душа. Просто съобразете идеята си с вида на стълбата.

Ако е двойна, свържете летвите от двете й рамене с плоскости, за да създадете етажерки. Вариация, подходяща за книги, е да я обърнете под формата на V и да я монтирате за стената (ще получите цяла холна секция, ако наредите на стената няколко стълби една до друга).

© iStock, И най-обикновената стълба, облегната на стената, е акцент.

Единичната стълба най-лесно ще облегнете на стената. Увийте около нея гирлянд от лампички и ще имате неповторим лампион! В случай, че летвите й са тънки, използвайте кукички, за да закачите вещите си за тях. А защо не и саксиите?

ELLE идеи

  • Подберете закачалки и чадъри – моделите с извита дръжка не се нуждаят от кукички.
  • Закрепете ли по-широка плоскост към всяко стъпало, ще получите лавица.
  • По-оригинално решение обаче е да окачите стълбата да виси успоредно на тавана. Върху нея ще е удобно да наредите панери, кошове и кошници, а пространството под нея е подходящо за по-леки и дребни предмети, закрепени отново благодарение на кукички.

Силата на акцентите

От друга страна, стълбата би могла да бъде и вид витрина и вместо просто да побира изложените на нея неща, да придава цвят, стил и настроение в стаята. А понякога – и светлина. Украсете я със зеленина и оставете този своеобразен цветарник да освежи някоя тъмна стена на дома. 

© iStock, Не само етажерка, но и цветарник.

Или пък превърнете скучния кът в цветно петно – не само със стени в ярки цветове, но и с истински цветя. Запасете се и с билки – пресни или оставени да съхнат, като ги закачите за летвите на стълбата и създадете своя собствена вертикална билкова градина.

От глава до пети

Използвайте всяка част от стълбата – дори пространството под нея (за съхранение например за лейката, с която поливате цветята). Върхът може да послужи за табелка акцент. Ако пък замените цветята с книги и документация в папки, ще приложите стълбата успешно и като офисна лавица. 

© iStock, Офисът си има нов приятел.

В спалнята можете да я използвате за съхранение на спалното бельо, завивките и възглавниците. А също - и вместо тоалетка, на която да държите любимата си козметика. Разбира се, можете просто да разположите върху летвите онези сувенири, които имат най-сантиментална стойност за вас. Още идеи ще откриете в снимките по-долу.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser