Преминете към основното съдържание

Нови данни: кърменето намалява риска от диабет

Учените имат ново доказателство за ползата от кърменето за майката
© iStock

Отново повдигаме темата за кърменето, но този път, за да обърнем внимание на неговите ползи. Учените осветлиха от нов ъгъл добрите страни на този естествен процес, като доказаха, че кърменето е полезно не само за детето, но и за самата кърмеща майка. Кърменето предотвратява развитието на гестационен диабет (нарушение на глюкозния метаболизъм при някои жени по време на бременност и обикновено отшумява след раждането на бебето) или диабет тип 2. До извода са достигнали изследователи от американската организация Kaiser Permanente, занимаващи се с въпросите на здравеопазването.

Рискът от развитие на диабет от втори тип при жени, които развиват диабет по време на бременността, е 7 пъти по-голям: лекарите препоръчват на тези жени да кърмят, тъй като лактацията подобрява глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност. Въпреки това, лекарите не са сигурни, че кърменето намалява риска от развитие на диабет при жените в дългосрочен план. За да изяснят това, те наблюдавали в продължение на две години след раждането 1010 жени, при които е диагностициран гестационен диабет по време на бременността им.

При 12% от участничките впоследствие се е развил захарен диабет от 2-ри тип, но при тези, които са кърмели, рискът бил два пъти по-нисък. Колкото по-дълго кърмили и по-малко ползвали адаптирано мляко, толкова по-нисък бил рискът от развитие на диабет.

Ерика Андерсън, главен автор на изследването, казва, че бременността е сериозно изпитание за организма и за обмяната на веществата. Тя твърди, че по време на кърменето, нивото на глюкозата намалява и на организма му е нужен по-малко инсулин. „Едно от възможните биологични обяснения търсим във факта, че кърменето позволява на бета-клетките в организма на жената да си „отдъхнат“ и да се възстановят след бременността“ - допълва Андерсън.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser