Преминете към основното съдържание

Нови спортове за ново тяло: ФУНКЦИОНАЛЕН ФИТНЕС

​Тези тренировки набират все по-голяма популярност и за щастие, у нас също има компетентни инструктори, които могат да съставят такава и за вас
Мускулите работят в комбинации, симулиращи познати вече движения.
Мускулите работят в комбинации, симулиращи познати вече движения. © iStock

Програмата при функционалния фитнес е индивидуална, тъй като се съобразява с различните нужди на всеки клиент. Базира се на дейности и натоварвания, които тялото извършва в ежедневието.

Освен за влизане във форма, функционалният фитнес се прилага и при рехабилитация след операции, а също и при спортисти, които искат да подобрят постиженията си.

Характерно за тренировките

Движенията са от спортове като лека атлетика, тежка атлетика, бодибилдинг, кросфит, аеробика и включват изправяне от седеж, изтласкване на тежест над главата, различни упражнения със съпротивление и т.н.

© iStock, Упражнения със съпротивление

Целта е да мускулите да работят в комбинации, симулиращи познати вече движения, за да развият баланса, координацията, издръжливостта и стабилността в съответните серии.

Основно натоварване

В зависимост от вашите цели и програмата, изготвена от инструктора, натоварването може да е повече върху горната или долната част на тялото, или върху коремните мускули.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser