Преминете към основното съдържание

Новият Ford Focus: без повече стрес в градската джунгла

Да, и паркира сам!
© istock

– Каква кола караш?
– Червена.

Дори този кратък диалог да е сред нещата, за които мъжете се сещат, когато някой сложи в едно изречение думите „жена“ и „кола“, ние знаем, че действителността е доста по-различна. Вицовете за жени шофьори може и да са забавни, но ако трябва да си говорим сериозно, ще кажем, че на пътя ние се справяме не по-зле от мъжете, в много случаи и по-добре. Речникът ни по темата отдавна не се изчерпва с цвета на автомобила – и не заради 30-те нюанса червено на Валентино, а просто защото обикновено (искаме да) знаем какво караме.

Да, жените също си говорят за коли. И за да не сме голословни, няма да губим повече време – скачаме директно в темата. А тя е новият Ford Focus, с който имахме удоволствието да се запознаем отблизо на организирания от марката тест драйв. Случайно или не, автомобилът, който тествахме, беше червен – цветът, един от 13-те в гамата, безспорно е красив и ефектен, нарича се Ruby Red. Но това е само началото, защото когато говорим за коли, първото впечатление, колкото и да е wow, невинаги е най-важното.

Ефективност, безопасност, комфорт

Всички ще се съгласим, че това са неща, доста по-важни от цвета на автомобила. От тях имаме нужда в града, където да се придвижваш от точка А до точка Б, почти винаги е приключение. И точно за това приключение новият Ford Focus влиза, при това с финес, в ролята на наш верен партньор – не само за да ни улесни максимално, но и за да ни подари удоволствието от шофирането. Да, абсолютно възможно е, дори и в градската джунгла! Тук, разбира се, ще споменем и паркирането, защото коя жена поне веднъж не си е мечтала колата й да паркира сама?

Изцяло новият Ford Focus идва с 8-степенна автоматична трансмисия. Колкото и да не сме навътре в терминологията, а ние отдавна вече сме, това казва достатъчно – подчертайте си думата „автоматична“. Притежава цял пакет системи за сигурност, всяка от които свежда до минимум стреса и умората от шофиране, осигурявайки реални условия за безопасно пътуване. Ето нашият топ 5:

1. Адаптивният автопилот (ACC) с функцията Stop & Go е изключително полезен в задръстванията. Когато системата засече бавно движещо се превозно средство, колата ни намалява до предварително зададена минимална дистанция, като дори може да спре напълно, ако шофьорът пред нас го направи. Ако сме в трафик и автомобилът пред нас потегли, в рамките на 3 секунди и нашият ще го последва, без да правим нищо.

2. Асистентът за предотвратяване на нискоскоростни сблъсъци (Pre-Collision Assist) ни спестява евентуални инциденти в натоварения градски трафик, като засича опасни ситуации, например пешеходец или велосипедист на пътното платно, когото наближаваме, но не сме забелязали. Системата задейства спирачките автоматично.

3. Системата, подмомагаща водача при резки маневри (Evasive Steering Assist), идва на помощ, когато се налага рязко да заобиколим бавно движещ се или спрял автомобил. Първо засича, че автомобилът ни се подготвя за аварийно спиране поради намаляваща дистанция, и в случай че реагираме с рязко завъртане на волана, системата за аварийно спиране се деактивира, а кормилното управление получава допълнителен ресурс, контролирайки стабилността на маневрата.

4. Ако все пак се случи инцидент, чрез системата Post Impact Braking спирачките се задействат така, че автомобилът ни да спре плавно и безопасно, за да се редуцира рискът от вторичен сблъсък.

5. Със системата Lane Centering Assist, поддържаща автомобила в средата на пътната лента, Ford Focus достига II ниво на автономно управление. Какво значи това? Предна камера следи положението на автомобила спрямо пътната лента и при активиране го държи на равно разстояние от двата й края. Какво постигаме? По-безопасно и комфортно пътуване. Освен това благодарение на тази система се намалява стресът и се контролира разходът на гориво.

Паркирай сам!

Не сама, а сам, защото новият Ford Focus наистина може да паркира сам. Това е първият модел на марката, който притежава системата за изцяло автоматично паркиране – и успоредно, и перпендикулярно. Системата (която между другото работи и при напускане на паркомясто) сама засича подходящите за паркиране места. Натискате едно копче, вдигате ръце от волана и автомобилът бързо и без излишни маневри застава на мястото си. Сбъдната мечта, нали?

Малките глезотии

Споменаваме ги, защото по правило малките детайли правят голямата картина. Какво още крие в себе си новият Ford Focus? Удобен Head-up дисплей пред предното стъкло с възможност за регулиране и настройка, система за безжично зареждане на смартфон, B&O премиум аудио система с кристален звук и съраунд усещане в купето, различни Drive Mode настройки (Eco, Normal, Sport), адаптивни LED фарове, които моделират автоматично светлинния сноп спрямо пътните условия и знаци.

С грижа за околната среда

Новият Focus се предлага с цяла гама бензинови EcoBoost и дизелови EcoBlue двигатели на Ford, от които можем да избираме. Всички те отговарят на най-новите строги изисквания на стандарта за емисиите Euro 6, изчислени чрез Световната хармонизирана тестова процедура за леки автомобили (WLTP). С други думи, емисиите на твърди частици и CO2, които новите автомобили Ford Focus отделят, са значително минимизирани.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser