Преминете към основното съдържание

Новите домакини са млади, образовани и наистина искат да си стоят вкъщи

Все повече милениали правят съзнателен избор да бъдат домакини и да се грижат за семейството си, вместо да градят кариера

© iStock

Представяме си жената домакиня като Пепеляшка, но преди да се срещне с феята – измъчена, изтощена и напълно депресирана от живота, който живее. И която си мечтае да срещне въпросната фея и да се превърне в принцеса, но знае, че само може да чете тази история на детето си преди лягане.

Днес всички жени бягат от въпросния образ. Освен една част от тях. Освен една част от милениалите. Да, правилно прочетохте.

© iStock
Красивите и успешни жени (НЕ) раждат?

Вижте повече

Красивите и успешни жени (НЕ) раждат?

Въпреки черната статистика за демографска криза, известните го доказват: зад всяка успяла жена стои... едно голямо семейство – нейното!

Завръщане в 50-те

Оказва се, че според паралелно проучване на Университета в Мичиган и на този в Тексас все повече милениали са склонни да смятат, че мъжът трябва да работи, а жената да си стои вкъщи и да се грижи за домакинството. Тоест класическият вариант от 50-те, срещу който жените се бунтуваха. На въпроса „Съгласни ли сте със следното твърдение: „Най-добре за семейството е, ако мъжът гради кариера, а жената се грижи за семейството и дома“, 58% заявяват, че не са съгласни. Това е през 1994 г. Десет години по-късно процентът пада на 42. Тоест броят на съгласните се увеличава.

© iStock
Коя е жената на 21 век?

Вижте повече

Коя е жената на 21 век?

ELLE изяснява как да разберем истинската си природа и да се научим да живеем в хармония с нея

Поколението на образованите домакини

И все пак домакинята от 50-те не е домакинята днес. В XXI век жените, които искат да си останат вкъщи, са със солидно образование и дори сериозна кариера. Но решават да загърбят професионалното си развитие в името на домакинството и децата, без да се чувстват ощетени от това. Но това, което наистина ще ви изненада, е че всъщност съвременните домакини са част от поколението, което наричаме милениали.

Наскоро, докато вечерях в едно заведение с приятели, дочух разговор от съседната маса: „Искам мъжът ми да е щастлив, на него му харесва как готвя и той оценява това“. Стана ми толкова интересно, че вместо да продължа да подслушвам, реших направо да се намеся в разговора. Оказа се, че въпросното момиче се казва Кристина, на 30 години е и е завършила английска филология. „Да, днес жените могат да изкарват много пари, но това не е за мен. Много съм добра в чистенето и готвеното и в това, да правя семейството си щастливо“, каза ми тя.

© iStock

Традициите днес

Семейният терапевт Фран Уолфиш казва: „Виждам тенденция все повече двойки от поколението на милениалите да спазват традиционните роли в семейството“. Според психолозите това най-често са деца на разведени родители или такива, които искат да се разграничат от прекалено либералните си родители.

Блогърката Тес Стръв казва в сайта си, че идва от много феминистично настроено семейство. Тя последвала желанието на родителите си, завършила антропология в Калифорнийския университет и станала учителка. Но когато среща съпруга си Ерик, решава да напусне работа и да се превърне в домакиня. Блогът й Millenial Housewife е посветен именно на поколението Y, което предпочита да си стои у дома. „Ние променяме значението на думата домакиня“, категорична е Стръв. И май е права!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser