Преминете към основното съдържание

Новите правила за флирт от разстояние

Разучихме как се срещат вртуално хората в 4 от световните мегаполиси
© iStock

Защо да оставяте такова малко нещо като географията да разваля удоволствието? Ами ако мъжът на живота ви (или на нощта ви) живее на хиляди километри от вас – в Калифорния, Австралия или Европа? ELLE изследва новите граници на флиртовете от разстояние!

Светът беше широко понятие, но интернет го стесни. От сайтове до приложения за запознанства – сякаш никога не е имало по-добро време за срещи.

Голямото попадение, поне според модерните ми необвързани приятелки, които в любовта се осланят на телефоните си, е т.нар. паспорт на „Тиндър“. Опцията се появи миналата година и направи вариантите за избор на практика безкрайни.

„Днес хората пътуват постоянно, а се оплакват, че когато стигнат крайната точка, докато намерят някого, с когото да излязат, посещението им в съответния град вече приключва и се получава разминаване. Идеята е да се уредиш със среща, преди още да си стигнал“, обяснява ми приятелка с опит в мобилните флирт приложения. Потвърждава го и съ-основателят на „Тиндър“ Шон Рад (красив и необвързан, за онези, които се интересуват): „По законите на вероятността, където и да отивате, би трябвало да има „Тиндър“-потребители, които ви очакват. Така че, мислете мащабно – можете да се влюбите навсякъде по света!“

И действително – има цял един неизследван свят за „завладяване“. Или поне – за забавление. Може и да не ви се получава в София, Варна, Стара Загора или където ви се е паднало да живеете/работите в момента. Но само вижте картата на света. Огромна е. И благодарение на интернет, е доста по-достъпна и пълна с потенциални половинки. Така че, какво пречи да инвестирате малко време, за да намерите идеалната за вас, нищо, че е отвъд границите? Защото за въображението няма такива. То е като планината, която не чака Мохамед (или Иван, или пък Джон, зависи от географията), а отива при него. Където и да е той.

Нека приключението започне сега. Влизаме в мрежата. Глобалната. За да открием топ попадения за свалки в четири от световните мегаполиси. За да проверим какво можем да очакваме там. И за да измерим нивото на успеваемост, на култура, на изкуството на флирта, ако щете. Пътуванията ни може и да са само виртуални (засега) – без паспорт и куфар – но желанието ни да намерим любов е съвсем реално. Всичко, от което се нуждаем, е... компютър. А също – и освободено съзнание и малко вяра.

ПАРИЖ

© iStock

Очаквания

Според данните на най-ползваните тук сайтове за запознанства, парижаните се делят на три основни групи: на уикенд бойната единица (обича пиенето, парите и жените), на вечния оптимист (приема се за щастлив и реализиран) и на бохема (интересува се от арт, фотография, интелектуални дейности).

Опит

Сингъл дамите във френската столица са повече от самотните мъже. Ако съревнованието не ви е в кръвта, не се врете при конкуренцията. За да излезете на среща в Ню Йорк, трябва да инвестирате доста време – в ухажване и в създаване на атрактивен профил.

Любимият ми местен чат

Max77: Какво ще правиш довечера?

Аз: Всъщност съм в София, така че сигурно ще гледам нещо вкъщи. Сори :)

M: Качвай се на самолета, ще те чакам в „The Six-Seven“ в 22 часа. Знаеш къде е, нали?

Аз: В С-о-ф-и-я съм.

M: Е, и? Близо е, нали? Ще те черпя вечерята и можеш да спиш у нас, ха-ха.

Това „да“

Потрудете се достатъчно, за да ви се получи – изкусителни снимки, добре премислено представяне, духовити реплики... „Тукашните мъже са разглезени заради предимството да са повече и не всички са галантни като от „Полунощ в Париж“, казва моя приятелка, която живее във френската столица.

Това „не“

Не очаквайте, че ще срещнете Единствения. Флиртуването с местните може да е филмово, вълнуващо, забавно, но само ако снижите критериите. Ако искате да се запознаете с куп нови хора и да си уредите пет срещи за една седмица, тогава вие сте на ход.

Присъда

Може и да е Градът на любовта, но романтиката му със сигурност не е в онлайн срещите.

Въображението е като планината, която не чака Мохамед (или Иван, или пък Джон...)

СИДНИ

© iStock

Очаквания

Има прекрасни мъже наоколо. Твърде добре сложени, чак притеснително. Перфектно усмихнати на снимките, което ме кара да се чудя дали е искрено, или аз съм прекалено депресирана за тази слънчева култура.

Опит

Изглежда съм ударила джакпота, защото интересът към европейките е очевиден. Събуждам се с 12 получени съобщения още първата сутрин. Харесах си едно симпатично момче, но на третия имейл той ме отряза с: „Слушай, не ми звучиш като австралийка. Каква ти е играта?“

Любимият ми местен чат

Аз: Благодаря за fav-a! (когато някой те добави в категория „любими“ – б.а.)

JazzBoy_: Само толкова ли?

Аз: Просто исках да ти благодаря и може би да започнем разговор.

J: А-а. И после?

Аз: Искаш да пропуснем small talk-a ли?

J: Внимание, губиш си времето...

Аз: Може би.

J: (Премахва ме от fav-a.)

Това „да“

Заложете на снимки с естествено и забавно излъчване, без позиране и преструвки. Демонстрирайте чувство за хумор. Австралийците са с репутация на директни типове и надушват неискреността отдалеч. Не обичат губенето на време, съответно – и дългите съобщения. Така че, ако не можете да се отпуснете за среща преди 20-ата размяна на реплики, ще трябва да преосмислите тактиката си.

Това „не“

Не описвайте живота си в дълги имейли. Кажете кратко и ясно кои са най-добрите ви качества и ако се харесате взаимно с отсрещната страна, зарежете прочувствените обяснения.

Присъда

Обратно на парижаните, тук всичко опира до химията, не до духовитостта. Ако видите профил, който ви допада, не се занимавайте с намигвания, лайквания и намеци. Пишете му направо и кажете: „Харесваш ми. Свободен ли си еди-кога-си?“

Мислете мащабно – можете да се влюбите навсякъде по света!

ЛОНДОН

© iStock

Очаквания

Звучи ужасно, но приятелки ме посъветваха да нямам високи очаквания. Макар че беше тъкмо обратното – заради британските актьори, по които въздишаме в редакцията, се бях настроила за вълнуващи онлайн срещи.

Опит

Записвам се в препоръчания от сингъл познатите ми сайт и решавам да си дам ден, за да разгледам „асортимента“. Надеждите ми корабокрушират някъде край Темза. Тези господа, предимно закръглени фенове на футбола, активни в оплешивяването, но не и в поддържането на окосмяването по телата им, явно нямат нищо против да си правят селфита, доволно излегнати на дивана.

Любимият ми местен чат

WelshGuyHere: Откъде си, дупе?

Аз: „Дупе“?

W: В Уелс е обръщение за „приятел“. Не съм от Лондон, LOL.

Аз: Аха, значи си търсиш приятел?

W: Мхм, ама от другия пол. Ако говори уелски, харесва ръгби и има кардашиански извивки, веднага я взимам!

Това „да“

Подгответе се за остри словесни атаки, но не се опитвайте да им отвръщате, само ще дадете нов повод за вербално „остроумие“. На много места по света може да е ОК да се оплаквате къде живеете, но англичаните си падат малко патриоти. А твърдението, че футболът е религия за тях, не е стереотип. Факт е.

Това „не“

Не очаквайте емоционално бъбрене. Сълзите са за загубите на любимия отбор или от щастие при спечелването на някоя компютърна игра. Ще разберете, че мъжът насреща флиртува с вас, по това, че ви взима на подбив. Така че, ако сте чувствителни, заредете се с търпение!

Присъда

Вкарайте малко повече чувство за хумор. Не вреди. Особено когато уеб камерата е включена и виждате събеседника си в реално време (и в реални размери).

 

ЕЛ ЕЙ

© iStock

Очаквания

Никакви. Винаги съм приемала града на холивудските играчи като антипод на скромността, смирението, интелекта.

Опит

Още докато попълвах профила си в популярен купидонски сайт, личеше, че го смятам за огромна грешка. Сложих си снимка, на която не се харесвам особено, и положих минимум усилия да се „продам“ (до което всъщност се свежда онлайн дейтингът). Негативен подход, знам, но когато не си вложил 100% в нещо, после не ти е толкова криво, че не се е получило, нали? Представете си шока, ужаса, смъртното ми любопитство, когато 48 часа по-късно реших да проверя акаунта си и видях там 21 съобщения, над 200 преглеждания и 84 „намигвания“. Обясних си го със странностите на мъжете в Ел Ей. Но дали не грешах?...

Любимият ми местен чат

uRex: Хей, как си?

Аз: Малко ми е криво. Ти?

uR: Тъкмо се наслаждавах колко си сладка. Криво? Сериозно ли?

Аз: Да, така съм в 90% от времето.

uR: А аз – 70%. Значи си подхождаме :) Мисля, че трябва да поиграем.

Аз: Поиграем на какво? Шах? Скрабъл?

uR: Еха, играеш шах! Супер, кога ще можеш?

Това „да“

Притеснявайте се, че това не е вашето място, и после изпитайте угризения за стереотипното си мислене.

Това „не“

Не подхождайте с идеята, че тук се котира само „пластмасовата“ красота и изкуствените усмивки, зад които няма нищо съдържателно.

Присъда

Макар разговорът с uRex да не продължи дълго (той е с 10 години по-млад от мен, а аз скоро нямам път към Ел Ей, така че...), той ме накара да почувствам нещо. Надежда може би. Загриженост от непознат. Осъзнаване – че съм сноб по отношение на онлайн свалките, а нямам правото да бъда.

И така...

Научих ценен урок в хода на този експеримент. Търсила съм любов на погрешните места. И с това нямам предвид барове или музеи. А държави. Това прозрение не ме изпълва точно с оптимизъм. Вместо него, мисля, че откривам ново състояние, което ще нарека флирт агорафобия (страх от открити големи пространства). Вътрешният ми отшелник ме моли да затворя виртуалната кутия на Пандора. Но тъкмо в този момент получавам съобщение от „Купидон_2016“: „И какво? Какво, ако...“ Едва ли хвърлянето на някой и друг поглед към полетите до определена точка на света може да навреди. В смисъл, какво толкова може да изгубиш? Какво? И какво, ако... оставя три точки за финал, вместо само една!

Текст Петра Денчева

Още по етикети

флирт , секс , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser