Преминете към основното съдържание

Ново мобилно приложение помага на родителите, когато детето им е болно

Целта на HealthyKid Sofia е максимално бързо да ориентира родителите към коя болница да се насочат според локацията и оплакванията на детето
© iStock

Д-р Таня Андреева, един от създателите на новото мобилно приложение HealthyKid Sofia, e на 32 години, специализира Детска ревматология в СБАЛДБ Проф. Иван Митев и води лекции в Училище за родители ”Моето дете“. Говорим си с нея за иновацията, която със сигурност ще помогне на много родители у нас:

Д-р Таня Андреева, един от създателите на новото мобилно приложение HealthyKid Sofia

Какво е HealthyKid Sofia?

Healthy Kid Sofia е иновативно мобилно приложение със социална насоченост, разработено от екип от млади лекари. Стартира през октомври тази година. Целта му е напълно безплатно да помага на родителите на бебета и малки деца в София да открият подходящата болница, медицински център, лаборатория или стоматологична клиника съобразно потребностите им в конкретния случай. Това ще е възможно посредством използване на локацията на родителя и основна информация, посочена от него, на база на която, Healthy Kid Sofia ще препраща спешните случаи и амбулаторни прегледи към подходящо и най-близко лечебно заведение, което има необходимия детски специалист. Приложението е лесно за използване, с възможност да изберете най-близката болница според вашата локация и симптомите на детето.

Можете да следите предстоящите имунизации, профилактични прегледи и изследвания на детето, като след въвеждане на рождената му дата ще получавате нотификация за всеки задължителен преглед и/или ваксина.

В приложението ще откриете и много полезна информация, която може да ви бъде от помощ в различни ситуации.

Логото на новото мобилно приложение HealthyKid Sofia

Как дойде идеята за мобилното приложение?

Идеята се роди преди 3 месеца, но е следствие на един проблем, който съществува в София от повече от 30 години. Още през 1978 г. е започнат строежът на Национална педиатрична болница, която да обединява всички детски специалисти. Като студентка, преди повече от 10 години, работих в клиниката по детска кардиология към Национална кардиологична болница. Там всекидневно транспортираха новородени с тежки сърдечни пороци от родилните отделения. Тогава сестрите ми разказваха, че е имало идея Националната педиатрична болница да бъде свързана с топла връзка с Майчин дом и всички новородени със сърдечни пороци много бързо да се поемат от Детските кардиолози и всички консултации с други детски специалисти да стават бързо и лесно. Оттогава е и моята мечта.

На моя приятелка и майка на малко дете и хрумна идеята да обединим детските лечебни заведения поне в приложение, за да може и тя самата да не ми се обажда всеки път, за да ме пита къде да отиде с детето си. По време на специализацията си съм била за период от по няколко месеца част от екипите на всички университетски детски отделения в София и добре знам деца с какви симптоми се приемат. Разделих спешните състояния, при които трябва веднага да се отиде в болница, от тези, за които трябва да се потърси амбулаторен преглед.

Новото мобилно приложение HealthyKid Sofia

Защо само в София? Предвижда ли се и за други градове?

Причината да направим приложението само в София е, че тук има наистина много и разпръснати в целия град детски лечебни заведения. Само държавните такива са 15. Един родител на малко дете, който не се е сблъсквал с дадени симптоми, често търси помощ не неподходящото място, като по този начин губи ценно време за диагностика. На този етап не предвиждаме разширяване на приложението, но предстои да направим подробно проучване и в останалите областни градове в България, за да определим, кои от тях биха имали нужда от подобно приложение.

Кой ви подкрепи за създаването на мобилното приложение?

Създатели на приложението сме аз и моята приятелка, която е икономист. Консултирахме се с юристи, за да спазим закона и с колеги педиатри, за да сме сигурни, че информацията е вярна. Намерихме програмисти в лицето на Speedflow Bulgaria, които бяха вдъхновени от идеята и с радост ни помогнаха в реализирането й. Не сме взаимствали идеи от никое подобно приложение, не знам дали изобщо има такова, защото всяка Европейска столица си има Обединена детска болница. Нямаме финансиране, нито помощ от външни компании. Имаме подкрепата на едни от най-големите пациентски организации за деца - Национална мрежа за децата, Асоциациа Родители, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Изключително сме благодарни на нашите програмисти - Speedflow Bulgaria, които прегърнаха идеята и направиха проекта възможен и на нашите медийни партньори - списание „Моето дете”.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser