Знаете ли, че...
Пуншът си има официален празник и това е 11 януари! Само че няма нужда да чакате до тогава, за да му се насладите. Празничната нощ на прага на първия месец от годината е идеален повод да забъркате алкохолният коктейл с плодов сироп и парченца плодове.
Напитката има своите корени още от XVII век. С нея са се черпели в Източна Индия, а британските моряци записват рецептата и я документират през 1632 г. Думата „пунш“ на староиндуистки означава „пет“, колкото са и основните съставки в това питие: алкохол, цитрус, захар, вода и подправки.
Необходими продукти
- 1 с. л. малинов сироп
- 2 с. л. бяла захар
- 60 мл плодов чай (по ваш избор)
- 90 мл бренди
- 1/2 лимон
- 2 резена портокал
- 1 резен ананас
- розмарин (за украса)
Начин на приготвяне
Настържете малко от кората на лимона (така че да падне само жълтата част) и я смесете със захарта. Изстискайте лимона в голяма чаша. Добавете чаят и захарта и разбъркайте добре. Следват сиропът и брендито. Украсете с резените плодове и със стръкчета розмарин.
ELLE съвет
Не изливайте алкохола веднага в горещата напитка, а изчакайте температурата на чая малко да спадне, за да не е врял – високата температура отнема от качествата на брендито, затова то се добавя на финала.