Преминете към основното съдържание

Новогодишен тост с малинов пунш

На прага на Новата година отброяваме минутите и предвкусваме най-сладката целувка за ЧНГ, подправена с ароматни плодове и бренди!
© iStock

Знаете ли, че...

Пуншът си има официален празник и това е 11 януари! Само че няма нужда да чакате до тогава, за да му се насладите. Празничната нощ на прага на първия месец от годината е идеален повод да забъркате алкохолният коктейл с плодов сироп и парченца плодове.

Напитката има своите корени още от XVII век. С нея са се черпели в Източна Индия, а британските моряци записват рецептата и я документират през 1632 г. Думата „пунш“ на староиндуистки означава „пет“, колкото са и основните съставки в това питие: алкохол, цитрус, захар, вода и подправки.

Необходими продукти

  • 1 с. л. малинов сироп
  • 2 с. л. бяла захар
  • 60 мл плодов чай (по ваш избор)
  • 90 мл бренди
  • 1/2 лимон
  • 2 резена портокал
  • 1 резен ананас
  • розмарин (за украса)

© iStock

Начин на приготвяне

Настържете малко от кората на лимона (така че да падне само жълтата част) и я смесете със захарта. Изстискайте лимона в голяма чаша. Добавете чаят и захарта и разбъркайте добре. Следват сиропът и брендито. Украсете с резените плодове и със стръкчета розмарин.

ELLE съвет

Не изливайте алкохола веднага в горещата напитка, а изчакайте температурата на чая малко да спадне, за да не е врял – високата температура отнема от качествата на брендито, затова то се добавя на финала.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser