Преминете към основното съдържание

Новото K-Beauty е A-Beauty

Вдъхновена от древната индийска система аюрведа, в тази нова бюти тенденция спокойната душа върви ръка за ръка със сияещата кожа
© iStock

Докато корейската система за красота залагаше на новите достижения в козметичната индустрия, то А-beauty ни връща към миналото. И то 5000 години назад, когато в Индия възниква аюрведа. През 90-те години тази древна холистична сиетема става особено популярна на Запад, благодарение на Дийпак Чопра, който с книгите си пренася посланието на аюрведа за баланс между тялото и ума. Което е в пълен синхрон със съвременната ни мания по здравословен живот. И именно затова повечето от нас включваме аюрведа практики в живота си, дори и без да го осъзнаваме – тренираме йога, медитираме, пием топла вода с лимон, използваме приложения за правилно дишане на телефоните си или слагаме суперхрани в смутито си.

Какво е аюрведа?

Аюрведа е комбинация от две думи на санскрит – аюр (живот) и веда (наука, знание). Според Дийпак Чопра има два главни принципа, които са в основата на древното учение. От една страна, това е фактът, че умът и тялото са неразривно свързани, а второто е, че нищо няма толкова голяма сила да излекува и промени тялото ни, колко ума. Според аюрведа всеки от нас е роден с изцяло личен потенциал за оптимално здраве. Затова е важно да разберете каква е вашата „доша“, или енергия – вата, питта или кафа. Всяка от тях определя специфичните ни физически, емоционални, ментални и социални качества, като те могат да се съотнесат към познатите ни четири елемента – огън, вода, земя и въздух. Но каква е връзката с красотата? Ако вашата доша е болна, например заради нездравословните ви навици или силен стрес, това може да се отрази и върху кожата под формата на зачервявания, сухота или акне.

Коя е вашата доша?

За да ви улесним максимално, съставихме кратък списък с характеристики, олицетворяващи всяка доша. Възможно е да не съвпадате на 100% само с един профил и това е напълно нормално. Ако това е така, експериментирайте с начина на живот и съветите ни за красота, докато не откриете този, който ви пасва най-добре.

© iStock

ВАТА (ВЪЗДУХ)

Телосложение: малко, леко, трудно качвате килограми.

Коса: суха, стърчаща.

Кожа: суха, груба, с малки пори.

Режим на хранене: непостоянен.

Сън: лек.

Походка: бърза.

Когато сте постигнали баланс: развихряте въображението си, ставете енергични и жизнени.

Когато не сте в баланс: изморявате се, не можете да се наспите, чувствате постоянна тревога.

ELLE съветва:

  • Въведете ред в ежедневието си, особено по отношение на съня и храненето, и избягвайте горчивата или люта храна.
  • Практикувайте дълбоко и бавно дишане, за да бъдете спокойни.
  • Използвайте продукти, които съдържат топли, успокояващи съставки като кориандър, кимион и сандалово дърво.

© iStock

КАФА (ЗЕМЯ)

Телосложение: едро, лесно наддава килограми.

Коса: плътна, чуплива, по-скоро мазна.

Кожа: мазна, с разширени пори, склонна към акне.

Режим на хранене: понякога пропускате хранения.

Сън: здрав.

Походка: стабилна.

Когато сте постигнали баланс: сте емоционална и състрадателна.

Когато не сте в баланс: изпадате в летаргия и депресия, кожата ви повяхва и се омазнява, започвате да качвате килограми.

ELLE съветва:

  • Не спете прекалено дълго, не преяждайте, ограничете максимално сладката, солената и киселата храна.
  • Загрявайте и стимулирайте кожата си с по-пикантни олиа и билки като индийско орехче, джинджифил, канела, розмарин и лавандула.

© iStock

ПИТТА (ОГЪН И ВОДА)

Телосложение: средно.

Коса: рядка и права, обикновено пясъчно руса или червена.

Кожа: бледа, мека, чувствителна, склонна към розацея и пигментни петна.

Режим на хранене: добро храносмилане, силна жажда и афинитет към студените храни.

Сън: кратък, но здрав.

Походка: бърза.

Когато сте постигнали баланс: сте динамични и страстни, интелигентни, възприемчиви и много ефективни.

Когато не сте в баланс: ставате прекалено критични към околните и често сте напрегнати.

ELLE съветва:

  • Пийте много вода.
  • Контролирайте стреса с много физически упражнения, йога и медитация.
  • Намалете контакта си със синтетични химикали и агресивни продукти, не се излагайте дълго на слънце и не се подлагайте на лечения, в които се използва топлина.

Как аюрведа може да ни направи по-красиви?

Тази индийска практика ни помага да постигнем баланс между душата и тялото. А много често кожата е отражение на това, което се случва в нас. Когато погледнете здравето си през обектива на аюрведа, бързо ще осъзнаете, че грижата за кожата не е само в продуктите, които използвате, но и в начина на хранене, съня, физическите упражнения и като цяло – начина ви на живот. Затова все повече марки правят директна връзка между здравето и красотата и предлагат формули, които са сложна комбинация от различни видове билки или натурални съставки. И ние всъщност сме доста привилегировани, защото можем да се докоснем до масла, растения и други природни ресурси, до които преди са имали достъп само кралете. Така че – възползвайте се! Съвременната козметика има какво да ни предложи. Вижте го и в галерията.

 

Още по етикети

красота , кожа , Индия
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser