Преминете към основното съдържание

Новото лятно дизайнерско събитие на ИВАН АСЕН 22: „СЪН В ЛЯТНА НОЩ“

Ескапизмът и потапянето в сюрреалистични пейзажи на мечтани светове като закрила от несигурността в нашето време, са в основата на лятното дизайнерско събитие „СЪН В ЛЯТНА НОЩ“ на дизайнерския екип на ИВАН АСЕН 22. Вдъхновения могат да бъдат намерени както в гръцката митология, така и в периода на Ренесанса, сюрреализма и лунната светлина, създаващи мистична атмосфера на многопластова реалност.

Темата е с широко поле от вдъхновения и цели индивидуални авторски интерпретации:

Сънищата ни пренасят в сътворени от подсъзнанието ни хибридни пространства, където небето и морето се сливат, полята са в стаята ни, и плуваме и се люлеем в облаците на реещото ни съзнание.

Сюрреализъм: Свободните асоциации, анализът на сънища и несъзнателното при Фройд са от ключово значение за сюрреалистите при развитие на методите за освобождаване на въображението. Те рисуват въображаеми, нелогични сцени с фотографска точност, създават странни същества от предмети от бита и развиват техники, които позволяват изява на подсъзнанието.

Емоции: В пространството на отхвърлянето на рационалното и разума в свят на безразсъдство и безумие, все по-голяма роля започват да играят емоциите и самоанализът, обърнатият навътре поглед. Като в огледало вътрешността се оглежда и става видима навън. Във фокус са и физическите състояния, породени от емоции: сърцебиене, тъга, изчервяване, сълзи, трепет, страх, чувство за лекота или тежест. Емоциите намират израз в огледални отражения, проблясъци, променящи цвета си като при хамелеон текстури.

Рокля GEORGI FLOROV
Рокля GEORGI FLOROV

Цветовата гама е доминирана от замъглени, приглушени пастелни тонове и тайнствено нощно лилаво, създаващи атмосфера на меланхолия.

Модните интерпретации включват колажирани десени, силуети и повърхности, органична триизмерност и наслоявания. Сблъсъкът на привидно несъвместимото създава хармония.

Плисета и преливания, изрязани участъци на нетипични места, триизмерни обемни геометрични или органични детайли, „избуяващи“ от дрехата, са част от характерните детайли. Строго геометрично подредени или безредни свръх наслоявания и волани създават впечатляващи текстури.

Десените са вдъхновени от сюрреалистичната флора, космоса, наивистични детски или сюрреалистични рисунки и колажи.

В събитието участват дизайнерите: Prototype 23, Диляна Иванова, Георги Флоров, Динка Касабова-DK, Roses of the Queen's Dog, YOD by Yana Dvoretska, nelmit, Jar & Jam, Росица Мршич, Славина Петрова, Милена Начева, Теодора Шуманова, Юлияна Янъкова, Стиляна Джонгова, Евгени Петков-Eugenio, Анелия Антова, Диляна Чолакова, Милица Миланова, Ели Ненковска, Кристина Любенова, Vintage Sofia и Инна Габровска. Авторски бижута ще представят Калина Чанкова, Гергана Труканова, Катя Лазарова, KENNA Jewelry, Five Seasons и Вяра Иванова.

Прeдстоят и специални дизайнерски уикенди: 11/12.06 „Caribbean Party“ с колекцията на Евгени Петков-Eugenio, а на 25/26.06 ще е представянето на колекцията лято' 2022 на Prototype 23.

Дизайнерските модели са включени в авторска фотосесия на Петър Тановски с „лицето“ на събитието: Елисавета Ангелова, с грим от Арина Митева и коса от Станимир Барутчиев-Миро.

Специално оформеният към темата на събитието интериор е на Диляна Иванова, а графичното оформление на рекламните материали е работа на Георги Флоров.

Посещенията на изложбата от 2-ри до 30-ти юни ще се осъществяват с предварителни записвания за ден и час на 0888399506, съобщения във фейсбук и на мейла nelmit@yahoo.de.

Дизайнерското събитие се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ по програмата „Едногодишен грант“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser