Преминете към основното съдържание

Някои от най-разпространените митове за коронавируса

Когато човек е постоянно заливан от информация, идва момент, в който не знае на какво да вярва...

© iStock

Пиенето на големи количества (топла, гореща) вода „изхвърля“ новия коронавирус от организма

Няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Някъде дори ще прочетете и че гаргарите (изплакване на гърлото) с топла вода със сол или с оцет работят срещу вируса. Няма такова нещо. Всичко това не означава обаче да пренебрегнете добрата хидратация, тя е винаги важна.

Алкохолът лекува коронавирус

Някои хора решиха да пият ракия и водка, други – да ги ползват като дезинфектант за ръце. Трети дори са стигнали дотам да пръскат кожата, дрехите и обувките си с алкохол или с белина. Освен че е неефективно срещу коронавирус, това очевидно може да ви нарани сериозно и да съсипе дрехите и обувките. Припомняме и че чистият алкохол трябва да е във висок процент (поне 60-70%), за да има реално дезинфекциращо действие. И пак казваме – основно на повърхности.

Чесънът помага за предотвратяване на инфекция с новия коронавирус

Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това обаче няма данни в рамките на настоящата пандемия, които да доказват, че консумацията на чесън е защитила хората от новия коронавирус.

С новия коронавирус не се заразяват млади хора и деца

Както вече стана ясно, това не е вярно. Заразяват се хора от всякакви възрасти. Възрастните хора и хората с предишни медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) са по-уязвими и съответно прекарват много по-тежко болестта. Младите хора и децата, поне по данни към момента, може дори да не развият симптоми и обикновено се справят по-лесно и бързо с вируса. Те са преносители обаче, затова трябва да внимаваме. СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат стъпки, за да се предпазят от вируса – най-вече добра хигиена на ръцете, редовна дезинфекция на повърхности, социална изолация.

Антибиотиците противодействат на коронавируса

Антибиотиците работят срещу бактерии, не срещу вируси. COVID-19 е болестта, която се развива вследствие на новия коронавирус (2019-nCoV), ето защо антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или за нейното лечение. Ако обаче сте хоспитализирани за 2019-nCoV, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална съпътстваща инфекция или такава като следствие.

Редовните промивки на носа с физиологичен разтвор могат да предотвратят заразяване с новия коронавирус

Няма доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор е защитавало хората от инфекция с новия коронавирус. Има някои ограничени доказателства, че то може да помогне на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка. Няма данни, че редовното изплакване на носа предотвратява респираторни инфекции, но то все пак е начин за поддържане на хигиена на носа.

Маските предпазват от коронавируса във всички случаи

Стандартните хирургически маски не прилепват плътно, съответно няма как да блокират всичко, което се носи във въздуха, включително този вирус. Неговите частици, аерозоли, могат да проникнат през маските, да не говорим, че достъпът им през лигавицата на очите остава открит. Маските са ефективни, ако вие сте заразени или имате съмнения, че сте (да не говорим, че е възможно дори да не разберем, че сме заразени, ако не проявим симптоми). Според някои проучвания носенето на маска в сравнение с липсата ѝ увеличава защитата (на носещия я) няколко пъти, докато други отхвърлят тезата. С други думи, носете маска, за да не заразите околните и до някаква степен да предпазите себе си.

Когато времето се стопли, коронавирусът ще изчезне

Няма никакви научни доказателства в подкрепа на тази теза. В сайта на СЗО се посочва, че SARS коронавирусите умират при температура 56°C (новият коронавирус 2019-nCoV е SARS-CoV-2, Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2), т.е. дори и през лятото, когато тук температурите рядко надхвърлят 35°C, няма да има условия, близки до тези, при които вирусът умира. Освен това новият коронавирус се разпространява и в райони с горещо и влажно време.

До този мит е много близък и още един: вземането на гореща вана предотвратява новата коронавирусна болест. Вземането на гореща вана няма да попречи на заразяване с COVID-19. Нормалната телесна температура на човека е около 36,5°C до 37°C, независимо от температурата на водата във ваната, която той си взима, или на душа. Вземането на вана с много гореща вода може да причини изгаряния. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често дезинфекцирате ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са попаднали на ръцете ви, и избягвате инфекция, която може да се случи, като след това докоснете очите, устата и носа си. И социалната дистанция, разбира се! #останетевкъщи

Телемедицината е светъл лъч в условия на пандемия

Вижте повече

Телемедицината е светъл лъч в условия на пандемия

Онлайн консултациите са възможни в XXI век, а в момента са и силно препоръчителни

5 стъпки за овладяване на тревожността

Вижте повече

5 стъпки за овладяване на тревожността

Препоръчани от Хейли Нейдич, клиничен социален работник, психотерапевт и консултант по въпроси за психичното здраве

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser