Преминете към основното съдържание

Няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да преживеете раздялата

Как да преодолеете разрива и да продължите да живеете нормално

Страданията ви заради раздяла предизвикват съчувствие и вашите приятели, семейство, колеги, дори и фризьорката ви се надпреварват да ви дадат подходящ съвет. Колкото и да са искрени те в намеренията си да ви утешат, техните съвети често са неправилни. Ето какво съветват психолозите.

Не крийте какво изпитвате

Хората преживяват по различен начин емоциите и затова няма смисъл да си фантазирате, как вашият бивш приема раздялата ви. Колкото и да се вглеждате в снимките му в инстаграм, никога няма да разберете какво му е на душата. „Престанете да се правите на безчувствени и приемете преживяванията си, дори и те да ви докарват сълзи в очите”, съветва психотерапевтът от Лос Анжелис Спенсър Норти. „ Нормално е да страдате заради загубата на човек, който ви е бил важен. Не се опитвайте да доказвате колко не ви пука. Освен това признаването, че сте изгубили нещо ценно, ще ви помогне да разберете какво точно искате, когато започнете нова връзка.”

Утешавайте се с мярка

Няма нищо лошо в това да си дадете няколко дни, в които да тешите мъката си с много сладолед или с любими сериали и количества вино, но не забравяйте, че всички тези неща, които правим, за да забравим мъката си (сладко, шопинг, алкохол, сериали) не решават проблема, а само създават илюзия, че контролираме нежеланите чувства. „Социалната култура ни принуждава да игнорираме или маскираме емоциите с действия, които ни помагат временно да забравим за болката”, казва Лаура Хек, психолог и съводеща на подкаста Marriage Therapy Radio. „Но всяка емоция, която преживяваме, ни развива като личности и обогатява жизнения ни опит. Не си забранявайте да тъгувате – позволете на емоциите да изпълнят задачата си.”

Измислете си занимание

След раздялата с любимия по всяка вероятност ще откриете, че имате много свободно време – използвайте го рационално. Започнете да правите нещо, което сте отлагали отдавна заради връзката си – отидете на танци, запишете се на някакъв курс или прочетете любимите книги, за които все не ви е оставало време. Когато приключваме отношения с партньор, е важно да възстановим най-важната връзка в живота – тази със самите себе си.

Потърсете подкрепа в близките си

Преживяването на раздялата е много лична драма, но това не означава, че трябва да страдате сами. Разкажете на приятел или роднина през какво преминавате – те със сигурност ще ви подкрепят в този труден момент. Водете откровени разговори с близките си - това ще ви освободи от прекалената самокритичност и ще ви напомни, че сте добър човек, който заслужава да бъде щастлив в любовта.

Не идеализирайте миналото

Няма значение колко силно сте го обичали – постарайте се да запазите обективния си поглед върху бившия си партньор, а не да го идеализирате. Колкото и болезнена да е раздялата, трябва да намерите сили в себе си да изброите всички причини, поради които ще ви е по-добре без него. Дори и да мислите, че това е бил единственият мъж на света за вас, не отричайте трудностите във връзката ви. Свалете розовите очила и престанете да идеализирате миналото.

Поемете отговорност

Признаването на собствените недостатъци е важна крачка към достигане на емоционална зрялост. Способността да виждаме и разбираме собствените си грешки изисква самовглъбяване и смирение – качества, които ни помагат да оценим трезво случващото се и които ще повлияят благотворно на бъдещето. Дори и вината да е изцяло в бившия ни партньор, осъзнаването на нашата собствена роля в случилото се е важен урок за следващи връзки.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser