Преминете към основното съдържание

Обезсмисли ли ботоксът антиейдж продуктите?

Ефектът от професионалните козметични процедури е моментален и затова много жени смятат, че няма нужда да използват антиейдж продукти. Може ли обаче едното да компенсира другото и какво ще се случи с кожата ни?

© iStock

Хубаво е, че живеем в XXI век и имаме толкова много начини да поддържаме младостта и красотата си – козметика, процедури, а за по-смелите и пластични операции. Но всичко е хубаво, когато се прави с мярка. Не на това мнение са жените, които, уверили се в магическото действие на процедурите, решават, че антиейдж кремовете са напълно безсмислена инвестиция. Така ли е? Четете надолу.

© iStock

​Крепостна стена

Не е тайна, че активните съставки на кремовете и серумите действат най-вече на повърхността на кожата, наречена епидермис. Докато професионалните процедури достигат по-навътре – до дермата. По принцип границата между тези два слоя е много здрава и през нея трудно могат да преминат каквито и да било вещества. Благодарение на ботокса и филърите обаче лицето е без бръчки, овалът му е запазен, но ако не се използва козметика, кожата става бледа, тънка, зачервена, раздразнена, с пигментни петна... Затова клетките на епидермиса се нуждаят от подкрепа, която само продуктите могат да й дадат. Това, над което работят всички марки, е именно контрол върху работата на клетките на епидермиса. И трябва да признаем, че се справят все по-успешно. Ако сравните снимки на 40-годишна жена сега и преди 30 години, разликата ще бъде очевадна.

​Здрав съюз

„Дори и най-леката процедура, например пилингът с киселини, е един вид вмешателство в кожата. И последствията могат да бъдат от леко зачервяване до сериозно възпаление. Затова добрите специалисти се стараят възможно най-бързо да възстановят баланса на кожата, обмяната на веществата и кръвообращението. А козметиката е най-добрият помощник в това начинание“, казва проф. Жак Пруст от Центъра за профилактика на стареенето в Швейцарската клиника Genolier. Именно след пилинг на кожата са й необходими изключително комфортни условия, за да може да се възстанови напълно. На първо място, клетките трябва да се снабдят с максимално количество подхранващи вещества. На второ място трябва да се намалят изгарянията, раздразнението и беленето. И на трето – да се защити кожата от ултравиолетовите лъчи, към които тя е особено чувствителна в този момент. И ако не се използва подходящата козметика, след като страничните ефекти от процедурата преминат, клетките може отново да станат мързеливи и да се върнете в изходна позиция.

© iStock

​Пълен блокаж

Ботоксът има коварно действие върху кожата, защото блокира движението на мимическите мускули, но и кръвообращението в тях, а и в кожата. Което веднага й се отразява, тъй като хранителните вещества, които достигат до нея именно чрез кръвта, силно намаляват и тенът става сивкав и безжизнен. И тук на помощ идват серумите, кремовете, но и някои хранителни добавки като витамин С (засилва кръвообращението), В (В5 отговаря за хидратацията, а В3 намалява чувствителността), А (един от най-важните антиейдж витамини) и Е (препоръчваме ви омега-3 мастните киселини, които защитават кожата и поддържат хидролипидния й слой).

Изводът е, че едното не върви без другото. Няма как да разчитате само на продукти или само на процедурите за видим ефект. Но все пак, ако трябва да избирате, нашият съвет е по-скоро да заложите на качествените и ефективни антиейдж кремове и серуми. По-лесно и безболезнено е.

Коя зона издава възрастта ни?

Вижте повече

Коя зона издава възрастта ни?

Това е шията, която винаги е била символ на женствеността, но ние често я оставяме на заден план за сметка на лицето. Предлагаме ви да преразгледате...

Как на 35+ да изглеждате като на 25?

Вижте повече

Как на 35+ да изглеждате като на 25?

Начинът, по който изглеждате след 30 г., е на 80% резултат от грижата, която полагате за себе си ежедневно. Само 20% са ген. И за да...

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser