Преминете към основното съдържание

„Обичам те, но себе си обичам повече“

Спомняте ли си тези думи на Саманта от „Сексът и градът“?

© iStock

Любими са ми тези думи на Саманта Джоунс. Защото са точно това, което всеки трябва да може да казва. И да научи детето си също да може.

Само че доста от нас са възпитавани по различен начин. В романтичните филми пък все някой за някого се жертва... в името на любовта. Трябвало да поставяме нуждите и желанията на другия пред своите собствени, иначе не било любов...

Утре е 14 февруари. Ще бъдем заляти от сърца и рози, ще подаряваме и получаваме подаръци и ще организираме изненади за любимите си хора. Преди това обаче нека се замислим за нещо според мен по-важно – любовта към себе си. Защото без нея е невъзможно да бъдат изградени пълноценни и здравословни взаимоотношения. Затова нека първо да развенчаем три мита по темата.

Мит 1: Ако обичате себе си, сте егоистични и нарцистични

Обичайки себе си, вие сте по-позитивни, уверени и силни

Нарцисизмът по-скоро говори за липса на самоувереност, себеприемане и за комплекси. Любовта към себе си не е синоним на егоизъм, тя не означава да пренебрегвате нуждите на всички останали, да сте обсебени от собствената си личност и от всичко, което правите и ви се случва. Става въпрос за позитивна връзка със себе си, в рамките на която се грижите за себе си и подкрепяте себе си. Това ви мотивира да следвате целите и мечтите си, тъй като вярвате в тях и в своите способности.

Мит 2: Колкото повече селфита, толкова повече обичате себе си

Не демонстрирането, а самото отношение към себе си е важно

Вероятно хората, които публикуват по 10 селфита на ден, харесват себе си. Казвам вероятно, защото понякога е точно обратното: когато не си сигурен в себе си, но пък събираш куп сърца и лайкове, може би в твоето съзнание нещата започват да изглеждат различно. Така че не е нужно да публикувате селфита, за да покажете колко обичате себе си. Всъщност няма нужда да казвате на никого за това. Вашите действия и начин на мислене обаче трябва да отразяват любовта, която изпитвате към себе си.

Мит 3: Да обичате себе си, означава да се грижите за себе си

Това е само една от формите на любовта към себе си

Когато обичате себе си, се грижите по-внимателно за себе си във физически и психически план. Но неща като гореща вана, масаж, йога, малко бягство извън града, вечер с момичетата (тук допълнете списъка с всички любими неща, които обичате да правите, или с нещата, които обичате, но за които рядко ви остава време) не са единствените начини да практикувате любов към себе си. Става въпрос за пълно и осъзнато приемане на себе си – на всички положителни и отрицателни черти, на цялата ви същност.

Практикувайте

  • Внимавайте как „разговаряте“ със себе си. Дръжте под контрол своя вътрешен глас. Когато стане прекалено критичен и назидателен, го коригирайте.
  • Грижете се за тялото си. Открийте дейност или спорт, които ви доставят удоволствие, и се радвайте на часовете, посветени на тях (спортът не е наказание). Обичайте тялото си въпреки неговите несъвършенства.
  • Научете се да получавате комплименти. Когато някой ви направи комплимент, усмихнете се и кажете „Благодаря“. Има изненадващо голям брой хора, които не умеят да приемат комплименти.

И накрая, не е нужно като Саманта да се разделяте веднага с някого. Просто не забравяйте да си повтаряте от време на време думите ѝ, които използвах за заглавие. Ако не друго, здравословно е.

Здравословен егоизъм съществува

Вижте повече

Здравословен егоизъм съществува

Преди да раздадете парченцата от тортата, отделете първото за себе си

8 закона за разумния егоизъм в отношенията

Вижте повече

8 закона за разумния егоизъм в отношенията

„За да заслужиш любовта ми, трябва да направиш още нещо, освен да се родиш!“

Секси цитати от култовата Саманта Джоунс

Вижте повече

Секси цитати от култовата Саманта Джоунс

Да си припомним 10 мантри на разкрепостената героиня от „Сексът и градът“

Още по етикети

любов , Свети Валентин
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser