Преминете към основното съдържание

Обратно към живота: какво да направите, ако не сте си доспали

6 прости съвета как да се справите с умората и денят ви да е пълноценен

Вероятно и на вас ви се е случвало това – лягате си вечер навреме, наивно приемайки, че ви очакват полагащите ви се осем часа сън, в които да се възстановите добре, но вместо да се потопите в сладки сънища, часове наред се въртите в леглото и когато най-после успеете да заспите, на няколко пъти се будите рязко от тревожни сънища. Сякаш след миг будилникът ви изтръгва от поредния кошмар и вече ви е ясно, че сте по-уморени, отколкото сте били снощи, а пред вас има цял един ден, който явно ще изкарате в мъгла.

Сънят е жизнено необходим за човешкият организъм, за да функционира без спадове и болести. Природата е помислила за всичко: циркадните ритми, които контролират биологичните функции, държат ситуацията под контрол, като през нощта забавят пулса и дишането и по този начин позволяват на тялото ни да се отпусне качествено и да събере нови сили. Недоспиването е сериозен стрес, с който често ни е трудно да се справим и който води до чувство за безпокойство и невъзможност да се концентрираме.

За радост съществуват хитринки, които ще ни помогнат да съберем сили и да се почувстваме бодри, дори и да не сме се наспали добре.

1. Не се излежавайте

След безсънна нощ, особено ако сме позадремали сутринта, ни се иска да останем по-дълго в леглото, да се обърнем на другата страна и да поспим поне още мъничко. Но това няма да доведе до нищо добро. Ако вече сте се събудили, защо отново да вкарвате организма си в режим на сън? Станете, дръпнете пердетата, отворете прозореца, пуснете в стаята светлина и въздух. Протегнете се хубаво, вземете душ и си направете закуска – така тялото ви ще забрави за недоспиването и ще премине в режим на бодърстване.2. Свършете най-важната работа сутринта

Нормално е след кошмарната нощ към обяд на следващия ден да сме без капка сили и единствената ни мисъл да е как да положим глава на бюрото, без да ни уволнят. Дори и някак да успеем да се задържим в изправено или седнало положения, мозъкът ни спи…. Или поне иска да спи. Съветът ни е в такива дни да свършите всичко важно сутринта, за да не ви се налага да се напрягате прекалено много след като обядвате.

3. Не прекалявайте с кофеина

Силното кафе в големи количества е само временно решение – то ще ви помогне да стартирате, но няма да ви осигури енергия за целия ден. Като изпиете още сутринта четири-пет кафета, рискувате да постигнете обратен резултат, защото кофеинът в по-големи количества всъщност ни прави сънливи. Като алтернатива на кафето ви препоръчваме чай, цитрусови сокове и повече вода. Освен това, когато ставате да си направите чай или да отидете до тоалетната, вие се движите, а това ви ободрява.

4. Движете се

Не замръзвайте в поза мислител, ако не сте се наспали. Имитирането на работа няма да ви се получи, защото рано или късно клепачите ви предателски ще започнат да се затварят. Бъдете колкото се може по-активни. Правете кратки паузи и се разхождайте из офиса. В обедната почивка излезте навън и се разходете половин час.5. Откраднете си минутки за дрямка

.

Когато вече не можете да се преборите с желанието си да поспите, просто го направете. Кратка дрямка дори за 15 минути, ще ви ободри. Ясно е, че това не е възможно да се прави навсякъде, но ако сте сами в стая, просто положете глава на бюрото. Другите варианти са да подремнете в колата или дори в тоалетната. Идеята не е да спите, а просто да затворите очи за няколко минути.

6. Не зацикляйте

Това, че една вечер не сте се наспали, не означава, че на следващата ви чака същата мъка. Не се затормозявайте с мисли как най-правилно да си легнете, за да спите непробудно. Свършете обичайната си домакинска работа и си легнете по обичайното време. Отпуснете се и заспете като бебе.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser