Преминете към основното съдържание

Обувките, които ми станаха партньор в тренировките

Зам.-главният редактор на ELLE – Петра Денчева, изпробва най-добрия running-партньор: новия модел обувки за бягане adidas UltraBOOST X
adidas UltraBOOST X е любов от първо обуване.
adidas UltraBOOST X е любов от първо обуване.

Бягането е като писането. Нещо такова беше казал Харуки Мураками в книгата си, посветена на всички бегачи по света „За какво говоря, когато говоря за бягането“.

Сещам се за нея, докато пристягам връзките на най-новите маратонки adidas. Толкова нови, колкото никога преди не съм имала – обувам ги в седмицата на европейската премиера на adidas UltraBOOST X в Париж!

adidas UltraBOOST X се адаптира към различните женски стъпала, а не обратното.

Досегашните ми обувки за спорт, с които щурмувам фитнеса и пътеките за бягане – в парка и в залата, определено са за смяна. Само че, както ще потвърдят и инструкторките ми, с които тренирам 2-3 пъти седмично от години, аз съм ужасно скептичен към промените човек.

Единствената промяна, която целя, е визуална: няколко килограма по-малко и минимизиране на щетите от вечния целулит.

Все пак, това е обувка, разработена специално за бягане. И то - само за жени!

Затова и появата ми в залата с уникалния нов модел adidas UltraBOOST X е невероятен празник за всички присъстващи. Но най-вече за краката ми.

Иновациите в adidas UltraBOOST X карат стъпалата ми да припознаят модела като мой.

Все пак, това е обувка, разработена специално за бягане. И то – само за жени! Можете да си представите каква сензация е това за сплотения ни женски фитнес. И каква ревност предизвика у дома уникалният модел с отделения от подметката свод, който няма аналог при мъжките маратонки за бягане.

„Това е обувка, която се адаптира към различните женски стъпала, а не обратното – краката да се адаптират към обувката“, хваля се вкъщи с новата си придобивка.

А във фитнеса се опитвам да опиша усещането при първото обуване: „Ако го сравним с писането, сякаш до вчера съм се мъчила с перо и мастилница, а днес откривам лекотата от набирането на компютър“, хрумва ми, докато все още съм на спомена за Мураками.

Повечето модели отнемат време, докато свикна с тях. Не и adidas UltraBOOST X!

Не, не преувеличавам. Това е любов от първо обуване. Неслучайно рядко сменям маратонките. Повечето модели отнемат време, докато свикна с тях. През което време ми липсват старите маратонки, деформирали се по крака ми след дългата употреба.

Никога не съм била по-стабилна и по-лека едновременно.

Иновациите в adidas UltraBOOST X обаче карат стъпалата ми да припознаят модела като мой от момента, в който стъпвам в него. Вероятно благодарение на свода Adaptive Arch, горната част Primeknit, следващи естествените движения на крака, и по-прибрания дизайн на петата.

Усещам всичко това, или по-скоро – не усещам нищо излишно по крака си, във всяко от упражненията и повторенията на уредите.

Не усещам нищо излишно по крака си!

Планкове, напади, бягане на място и клекове, при които, както инструкторките често ми припомнят, е важно тежестта на тялото да остава върху петите... никога не съм била по-стабилна и по-лека едновременно. Невероятно е, че ми трябваше обувка за бягане, за да го установя.

Умора и блаженство във всяка клетка на тялото.

И като казах „бягане“, макар по принцип това да не е любимото ми кардио, съм изкушена да изпробвам най-добрия running-партньор на бягащата пътечка. Посвещавам ѝ повече време, отколкото съм планирала, и със задоволство следя изписването на изгорените калории.

Както и при писането, мисля си, едновременно докосвам земята и хвърча. Упражнявам контрол и прекрачвам собствените си граници. Умора и блаженство във всяка клетка на тялото.

Подметката е пригодена за всякакъв терен.

Нищо чудно, че в съблекалнята решавам да не събувам новите си adidas UltraBOOST X. Какво толкова – нали със своята 4-лентова мрежеста подметка от гума Continental, която не се износва, са пригодени за всякакви външни условия.

И на открито ставам все по-добра с всяка adidas UltraBOOST X минута.

Спринтът към къщи ме отвежда до фитнес площадката в кварталната градинка. Не съм отлагала прибирането толкова от времената, когато бяхме малки и играехме по катерушките пред блока.

Ако тогава сме били спринтьори, то днес сме маратонци, мисля си, загледана в ергономичния син модел, който е все още върху краката ми.

По-добри всеки ден, с всяко следващо бягане.

Тичаме към комфорта, който все ни се изплъзва. Към линията на хоризонта в синьото небе, която е все така далече. Към часовете, заделени само за нас, между зазоряването и залеза. А трябвало толкова малко, за да можем да ставаме по-добри всеки ден, с всяко следващо бягане.

В залата или навън, adidas UltraBOOST X е само първата крачка.

„Често се случва така, че най-важните неща в живота започват като нещо съвсем незначително“, пише Мураками. Не го проумявах, когато го четях.

Днес знам, че някои неща не се разбират, те се усещат. И че adidas UltraBOOST X е само първата крачка. Но за мен беше най-важната.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser