Преминете към основното съдържание

Очакваме ли прекалено много от секса?

И какво гласи теорията на оргазмения императив?

iStock

Има толкова много пручвания за оргазма, G точката и другите начини за постигане на удоволствие от секса, че ни е трудно да повярваме, че може да има още нещо ново.

Има, но за съжаление новините не са много добри. Учените обръщат внимание на т.нар. теория на оргазмения императив. С него те означават стремежът винаги и на всяка цена сексът да завършва с оргазъм. Това може да се оказже много опасно не само за интимния ни живот, но и за психичното ни здраве.


ЩЕ СЕ ИЗНЕНАДАТЕ КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ СЕКС, ЗА ДА ИМАТЕ ЩАСТЛИВА ВРЪЗКА


Всички очакваме, че сексът трябва да е като в холивудски филм - свършваме задължително, и то едновременно. Но реалността е различна и често това просто не се случва. И мозъкът ни започва да генерира хиляди въпроси от рода: "Защо не успях да го/я задоволя?", "Къде сбърках?", "Дали му/й беше хубаво?", "Няма ли сега да потърси друг, който да не прави грешки?".

Проучванията показват, че 30% от жените не успяват да стигнат до оргазъм всеки път. И това в никакъв случай не означава, че имат някакъв проблем. Причината може да е стрес, умора, притеснение... Все пак не сме машини, които винаги са готови за действие.

iStock

Днес ние отдаваме прекалено голямо значение на оргазма, осъждаме техниката на партньора си или го обвиняваме в липса на чувства и интерес към нас. Очакването, че всеки път ще стигнем до оргазъм, поставя пред партньорите ни нереалистични цели и очаквания, които те не могат да оправдаят, а това води до срам, напрежение и вина.


МОГАТ ЛИ ЩАСТЛИВИТЕ ОТНОШЕНИЯ ДА СЕ ИЗМЕРЯТ С БРОЯ НА ОРГАЗМИТЕ?


Да, хубаво е ако всеки път изпитваме върховно удоволствие, но това не винаги се случва и е ОК да си го признаем. Тогава сексуалният ни живот ще бъде много по-приятен.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser