Преминете към основното съдържание

Очакванията, с които натоварваме подаръците си за другите

Намирането на подходящия подарък е все по-голямо предизвикателство. А уж трябваше да подаряваме за удоволствие! Ето какво правим вместо това...
Подсъзнателно искаме да ни бъде благодарено за всичко.
Подсъзнателно искаме да ни бъде благодарено за всичко. © iStock

Най-хубавата част от Коледа? Точно така – подаръците! И то не само получаването им, а и тяхното намисляне, търсене и купуване. Поне така е на теория.

На практика обаче цялата тази предпразнична суетня причинява на мнозина пристъпи на панически задух. Причината за разминаването: очакванията. Или по-точно опитът ни да се „справим“ с тях, при това – и с двете им измерения.

Готовите формули

Като едни добри подаряващи ние желаем да оправдаем очакванията на получателите, които по Коледа ще се навъртат край елхата. Но вместо да наблюдаваме и слушаме внимателно, както правят истинските стратези, се опитваме да гадаем, разчитаме на готови формули или още по-лошо – питаме директно за паролата.


3 ТОП ДЕСТИНАЦИИ ЗА КОЛЕДЕН ШОПИНГ


Което е равнозначно на това да разменим списъка си с желания с отсрещната страна, като я оставим тя да напазарува вместо нас.

Частно парти

Не, така не се създава празнична еуфория. Така само признаваме, че нашите очаквания да зарадваме другите са по-важни от чуждите очаквания за изненада. И отнемаме на всички празника – онзи, при който правенето на добро е подвързано с панделка и с надпис „За теб!“

Е, невинаги получателите реагират така радостно, както сме се надявали. Но това не бива да намалява щастието, което самите ние изпитваме още при покупката. Защото нашият празник, отбелязан щедро и много лично, е тъкмо там и тогава – в магазина, преди дори да сме поставили картичката.

Мисия „Забавление“

Казват, че без риск няма забавление. Същото важи и за планирането на подаръците. Защото в края на краищата ние сме на мисия, една забавна мисия: да подредим празничния пъзел под елхата, като предугадим желания, за които може би дори самите им притежатели не подозират.


НАЙ-НЕОБИЧАЙНИТЕ КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ ПО СВЕТА


В този смисъл подаряването не е нищо друго освен приложна психология, практическа емпатия, материализирана фантазия. Едно емоционално произведение на изкуството, сътворено от самите нас в собственото ни ателие – бутиците.

Невидима стойност

Но да се върнем на проблема: нашите очаквания. Подсъзнателно искаме да ни бъде благодарено за всичко. Вместо да се радваме сами на собственото си произведение, подплатяваме целите си с повече или по-малко тайни копнежи. Като например – добрият ни вкус да бъде признат за такъв, да се окажем неповторими, да бъдем припознати като някого, без когото празникът просто не е същото шоу.

Затова касовият апарат маркира не просто кашмирен шал за свекървата, а цял пакет с надежди, цели и закани: „Този път просто ще го хареса! Няма как да го върне като чантата миналата година!“ И така надписваме картичките към подаръците ни с нещо като невидими субтитри – призив за признание, благодарност, любов. Нещо, което явно ни липсва. И очакваме от подаряването толкова много, че го превръщаме в усилие.

Коледна украса в черно

Галерия

Коледна украса в черно

Снимки: Pinterest

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser