Преминете към основното съдържание

Официално облекло: Новата тема на „Вечери на стила“

Радослава Лазарова, Ирен Велковски и Радостина Долапчиева изпратиха послания за елегантност и стил

Проф. Любомир Стойков заедно с Ирен Велковски – дизайнер на “Maison Estrella” и Мадлена Иванова, която е облечена в тоалет на дизайнерката.
Проф. Любомир Стойков заедно с Ирен Велковски – дизайнер на “Maison Estrella” и Мадлена Иванова, която е облечена в тоалет на дизайнерката. © Академия за мода / Божидар Марков

В края на ноември в галерия „Милениум“ се проведе поредното събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода - „Вечери на стила“. Този път фокусът бе поставен върху официалното облекло.

„Официално е онова облекло, което има мисията да прекъсне и разчупи всекидневието, визуално да подчертае значимостта на конкретния момент, важността на конкретния случай. Колкото и да е категоричен дрескодът за официалното облекло, има предостатъчно място за проява на индивидуалност.“, каза проф. Любомир Стойков.

Водещата на събитието, Христина Бобокова - изкуствовед и арт мениджър, интерпретира влиянието на живописта върху развитието на модата и по-специално на официалното облекло, спирайки се конкретно на картините „Портрет на семейство Арнолфини“ от Ян ван Ейк и на „Портрет на мадам Х.“ от Джон Сингър Сарджънт, тя отбеляза: „Изкуството и модата са били неотменно свързани още от древни времена, а официалното облекло е било фокус на творците през вековете. Това особено добре се вижда в представителните портрети и фигурални композиции на живописта“.

Радостина Долапчиева даде началото на модното ревю, като предложи модел „Дара“, който е изработен от фин италиански тюл, с вмъкнати блестящи частици. Горната част на роклята, който представлява корсет, е наситен с естествени щраусови пера, а фееричността в долната част е постигната от множество пеплуми. В аутфита са преплетени класическото черно, нюд нюанс и роуз голд. Тоалетът беше представен от топмодела Станимира Йоцова - Мис Велинград 2021 и лице на „КВЯТ“ за лято 2022.

Ирен Велковски презентира рокля „Амбър“, част от колекция „Лунно сияние“, която за първи път беше показана на Годишните награди „Златна игла“. Аутфитът е изработен от копринена тафта, инкрустиран с кристали „Сваровски“ и беше представен от топмодела Мадлена Иванова.

Модното ревю завърши с две предложения на Радослава Лазарова - елегантна вечерна рокля, със силует тип „русалка“, с богата дантелена украса, инкрустирана с перли, и тоалет състоящ се от боди с червени пайети и пола с червен и черен тюл на точици.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser