Преминете към основното съдържание

Оксимороните на възрастта

Защо 20-годишните изглеждат по-възрастни, а 40-годишните – по-млади?
© iStock

„Не мога да повярвам, че Майли Сайръс е на 23 г. Мислех я за поне 5 години по-стара!“, чудеше се наскоро модната ни редакторка Диди, докато пишеше материал за възрастта, стила и звездите. „Джилуан Мур пък е на 52, а изглежда поне 10 години по-млада“ – още докато казвах това се замислих, че явно има някаква тенденция в световен мащаб младите да изглеждат по-възрастни, а по-възрастните – по-млади. Да, оказва се, че младата старост и старата младост са истински оксиморони от езикова гледна точка, но и доказани твърдения от научна такава.

Минало и настояще

За разлика от нашия, животът на бабите ни е протичал по коренно различен начин. Повечето от тях са раждали преди да навършат 20, пенсионирали са се под 50 и не са полагали никаква грижа за себе си и външността си. Едно поколение по-късно, нещата стоят по коренно различен начин. Особено в големите градове. Жени на по 40 г. имат малки деца и изглеждат поне 5-6 години по-млади. Те яростно са обявили война на бръчките, висящата кожа, дебелата талия и всички останали признаци на стареенето. „Винаги съм си мислила, че майка ми е много поддържана жена, която е и доста младолика. Но наскоро попаднах на нейна снимка, когато е на 30 г. и на нея изглеждаме като връстнички, а аз съм на 42 г.!“, сподели ми наскоро Ирина, мениджър продажби на голяма компания.

BEAUTY крайности

Развитието на пазара на козметика и процедури за подмладяване доведе до значително подмладяване, но и до истинско обезобразяване на някои жени. Те пробват всички нови процедури и с часове изучават тялото и лицето си пред огледалото, търсейки повод за поредното посещение в козметичния салон или кабинета на пластичния хирург. Въобще няма да обсъждаме „замразеното“ от ботокс лице, огромните устни или гърди. Жените просто трябва да осъзнаят, че вечната младост е мит. „Докато не намерим начин да отложим менопаузата, всички манипулации с външността ще бъдат само симптоматична терапия. Смея се от сърце всеки път, когато някой каже, че е възможно да живеем повече от 200 години. Природата има рационален характер. Ако вече не можеш да се размножаваш, довиждане“, казва професор Ф. Ронхолт, президент на Датската асоциация по геронтология (наука, която изучава стареенето). Той е уверен, че увеличаването на продължителността на живота и подмладената ни визия са заслуга само и единствено на развитието на цивилизацията.

ЖЕНИТЕ ПРОСТО ТРЯБВА ДА ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ ВЕЧНАТА МЛАДОСТ Е МИТ.

Младост от Изтока

От друга страна, японските учени потвърждават, че в страната на изгряващото слънце, където се ядат много соеви продукти, менопаузата настъпва по-късно, протича по-леко, а кожата по-дълго остава млада. Има ли обаче още начини да въздействаме на нашата възраст? Геронтолозите съветват около 30-те да започнем редовно да приемаме антиейдж хранителни добавки. Повечето от тях имат подобен състав, комбиниращ витамин С и ликопен, който е най-силният антоксидант. Те поддържат тонуса на кожата, което е доказано и експериментално, но за въздействието им върху менопаузата е все още рано да да се говори, защото поколението на жените, които ги пият редовно, все още не е достигнало до нея. В много отношения визуалното подмладяване на жените се дължи и на промяната на хранителния им режим. Вредните храни все по-често отстъпват място на полезните. За радост и в магазините вече целогодишно може да се купи свежа риба (богата на важните за кожата омега киселини), домати, чушки и тиква, в които има много ликопен, плодове и зеленчуци за витамини и разбира се – червено вино. Съдържащият се в него ресвератрол обезоръжава свободните радикали и подобрява кръвообращението. Но! Ограничете се само до една чаша. Максимално количество ресвератрол се съдържа във виното от държавите с по-хладен климат, защото с този компонент, растението се защитава от студа. Затова италианските и испанските вина губят по подмладяващи свойства на фона на нашите, френските или южноафриканските.

Стара младеж

Паралелно с младостта на 40-годишните, при по-младите се наблюдава обратната тенденция. Специалистите я наричат „поведенческо стареене“, с което бият сигнал за тревога. „Пушенето, алкохолът, вредната храна (най-вече фастфуд и захар), слънцето, ненормираният работен ден, лошият сън и стресът водят до това кожа на много млади момичета да не изглежда толкова млада. И не става въпрос за бръчки, а за безжизнен тен, зачервявания, разширени пори и кръгове под очите. Това са признаците на поведенческото стареене, причината за която е преди всичко промяната в социалното положение на жените. Да правят кариера вече е задължително и момичетата се хвърлят с главата напред, забравяйки за съня, храната и козметиката“, казва Патрисия Пино, директор по научните комуникации на лабораториите L'Oreal Research. Преди няколко години те правят изследване на две групи жени малко над 20 г., като им дават да попълнят подробни анкети за начина си на живот, правят тестове и анализи, а резултатите показали, че недоспиването, грешките в храненето, стресът и нередовната грижа за кожата може да направи жената да изглежда с 12 години по-стара от биологичната й възраст.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА И ПОДМЛАДЕНАТА НИ ВИЗИЯ СА ЗАСЛУГА ЕДИНСТВЕНО НА РАЗВИТИЕТО НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА.

За да не изгубим лицето си

Неслучайно сега на мода са продуктите за постигане на балансиран цвят на лицето, за заличаване на следите от умора, за детокс на кожата и т.н. С това се обяснява и успеха на ВВ и СС кремовете, които ни позволяват да пестим време в грижата за себе си, но и ефективно да скриваме тъмните кръгове и петна по лицето. За съжаление, те не са достатъчни. „В идеалния вариант кожата трябва да се защитава от слънце, да се подхранва и овлажнява още от съвсем млада. Да не забравяме и за нощната грижа. Ако спазвате тези правила, дълго време няма да имате нужда от кремове против бръчки. Но когато сме млади всичко това изглежда пълна глупост и момичетата не само не се защитават от слънцето, но и почти всяка вечер си лягат с грим, без да мислят, че тази немарливост ще се обърне срещу тях след 20 години. На практика жените купуват първия си крем едва след като забележат промяна в състоянието на кожата си“, въздъхва Патрисия Пино.

ПРИЧИНАТА ЗА ПОВЕДЕНЧЕСКОТО СТАРЕЕНЕ Е ПРОМЯНАТА В СОЦИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ЖЕНИТЕ.

Стареене на новото време

Но дали проблемът с поведенческото стареене е характерен само за новото поколение или просто досега не сме му обръщали внимание? „В Европа този тип стареене съществува отдавна“, отбелязва д-р Филип Умбер, член на научния комитет на компанията Helena Rubinstein. „Просто сега му обръщаме внимание и започваме да се борим срещу него. Преди време не се говореше и за вредата от ултравиолетовите лъчи, а днес и децата знаят колко вредно е слънцето.“ Що се отнася до България и въобще страните от бившия социалистически блок, поведенческото стареене е нова тенденция. Темпът на живот пред последните почти 30 години се промени изцяло. Ако преди висшето образование е било безплатно, със стипендията е можело, макар и доста скромно, да се живее, а работата е била сигурна и зависеща само от разпределението, то днес всичко стои по коренно различен начин. Младите се развиват в жестока конкуренция и живеят под постоянен стрес, което прави проблемът с поведенческото стареене все по-сериозен и разпространен. И резултатът от него може да видим на лицата на своите деца.

текст ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

Още по етикети

секс , емоции , връзка
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser