Преминете към основното съдържание

Опасни ли са тези признаци?

Понякога тялото ни предупреждава с някои симптоми, които невинаги разбираме. Ще ви обясним какво се крие зад тях, какво можете да направите сами и кога трябва да отидете на лекар
© iStock

Пищене в ушите

Невинаги се касае за тинитус (шум в ушите). Може да се дължи на ушна кал, травма на канала (от внезапен шум) или на слушане на много висока музика със слушалки.

Какво помага – да не обръщате внимание на шума и да се разсеете с нещо. В повечето случаи шумът отзвучава от само себе си.

Кога да отидем на лекар – ако пищенето продължи повече от два дни или ако внезапно слухът ви се влоши. Помагат инфузии с разредители на кръвта, така повече хранителни вещества стигат до вътрешното ухо.

Скърцане в коляното

Дължи се на миниатюрно количество въздух в ставата или на минимални изменения в хрущяла. Изобщо не е опасно и изчезва, ако клекнем няколко пъти. Може да се дължи и на скъсени сухожилия в бедрото.

Какво помага – тренировки на мускулатурата на бедрата. Най-добре е карането на колело или плуването, така не се натоварва коляното. Упражнение за разтягане – вдигнете с лявата лявата пета към седалището, задръжте и същевременно преместете крака назад, след това с дясната направете същото. Упражнявайте всеки ден по 5 пъти за всеки крак.

Кога да отидем на лекар – ако се появят и болки. Тогава може да се касае за артроза.

Подути лимфни възли

В повечето случаи е възпаление, което не сме забелязали. Лимфните възли са медицинската полиция на тялото. Когато са подути, те се борят с причинителите на болестите. При простуда например се борят лимфните възли на врата, при рана на ръката се включват лимфните възли под мишниците.

Какво помага – всичко, което е добро за отбранителните сили. Спокойствие, топлина, витамини, мед, лекарства без рецепта и хранителни добавки за подсилване.

Кога да отидем на лекар – когато подуването продължи повече от две до три седмици или се появи и температура. Или когато в областта на слабините се появат дебели, нечувствителни на натиск възли. Само рядко причината е рак.

Сърбящи лунички и петна по рождение

По правило това е знак, че кожните клетки са активни. Доброкачествени лунички се появяват и до дълбока старост. Сърбежът можа да е резултат на допира с дрехите, например от сутиен.

Какво помага – меки дрехи. Петна, изложени на постоянно триене с дрехите (например на колана на панталоните или на стъпалата), трябва да се отстранят, за да не се изродят в злокачествени.

Кога да отидем на лекар – най-добре веднага. Дерматологът ще прецени дали се касае за рак на кожата, или за предракова форма.

Световъртеж

Появява се при внезапно завъртане на главата. В повечето случаи се дължи на малки кристали варовикови наслоения, откъснали се от вътрешното ухо и попаднали в каналите. Когато движим главата, те се плъзват и дават грешна информация на органа на равновесието. Може и ниско кръвно да е причината за виенето на свят.

Какво помага – седнете и фиксирайте някаква точка, дишайте дълбоко и бавно, за да не попада прекалено много или прекалено малко кислород в мозъка. Това ще ви успокои, световъртежът ще мине.

Кога да отидем на лекар – ако се случва все по-често и без причина. Лекарят може лесно да отстрани кристалчетата. Внимание – ако ви се завие свят внезапно и освен това имате затруднения с говора, зрението или движенията, може да е мозъчен удар! Веднага се обадете на 112!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser