Преминете към основното съдържание

Оставете ме на мира! Или как да сме продуктивни, когато нищо не ни се прави

Да вземем нещата в свои ръце
© iStock

От една седмица ми е летаргично, приповдигнато и нито ми се седи в офиса, нито ми се пише, нито ми се четат текстове с философски разсъждения за изпитите в университета, нито пък ми се водят сложни организационни разговори. 

Не искам много! Желая да съм на плажа, да слушам плейлиста си с грижливо подбраните парчета за сезона или да се излежавам на някой хамак и да разлиствам чуждоезични списания. 

Но безгрижните отпускарски дни не са много близо, а важните дела не искат да изчакат този огромен сезонен мързел да отмине. 

За това убедих себе си да взема нещата под контрол, и потърсих съвети от специалисти като записах някои разумни идеи:

СЪВЕТ #1: СЛУШАЙТЕ (ВЕСЕЛА) МУЗИКА

Вниквайки в психологическите сайтове, намерих интересна статия от Юна Фъргюсън, асистент по психология в университета Труман. Според нея, промяната в настроението в някои случаи е наистина въпрос на избор. В едно проучване тя открива, че субектите, които са изправени пред задачата да подобрят настроението си, докато слушат музика, постигат това, което искат, ако музиката е весела. Например „Happy“ на Фарел върши чудесна работа, докато „Пролетно тайнство“ на Игор Стравински няма никакъв ефект.

СЪВЕТ #2: ПЛАНИРАЙТЕ

Знаете - без да планирате, никога няма да имате повишена работоспособност. Затова на този етап си вземете дневник. Всеки ден преди да тръгнете от работа запишете всичко, което сте планирани да свършите през следващия ден. Това може да го свършите и вечерта, но не и в ранните часове, тъй като тогава мозъкът е в сънливо състояние и абсолютно не иска да мисли за някои неща. Не пишете в дневника само 3 задачи - така няма да сте продуктивни. Ако зададете само 3 задачи за деня, тогава ще изпълните само две от тях или нито една от тях. Затова напишете си поне 20 неща, дори, ако от тях отметнете 15 - със сигурност ще е по-добре от нищо!

СЪВЕТ #3: КОНЦЕНТРИРАЙТЕ СЕ

На работа, опитайте се да се концентрирате само върху това, с което сте се захванали. Затворете Facebook, Instagram, Twitter и други социални мрежи. Задайте си график! Например, до 11 часа да сте отговорили на важните имейли без да се разсейвате. Ако работите в офис, помолете да се обръщат към вас само, ако е абсолютно необходимо. 

СЪВЕТ #4: ПОТИСКАЙТЕ МЪРЗЕЛА

Ако наистина искате да съживите енергията си, тогава потискайте мързела! Не отлагайте всички дела за по-късно. Приключете с важните неща първо, а след това спокойно разговаряйте с колегите, пишете си с приятели или си направете кафе-пауза. Ако отложите всички въпроси до по-късно, то в края на деня ще имате разочароващи резултати. Денят ще е приключил, а вие няма да сте свършили абсолютно нищо. 

СЪВЕТ #5. НАМЕРЕТЕ ВДЪХНОВЕНИЕТО В СЕБЕ СИ

Както споделих - креативността ми е задрямала и за това, най-доброто, което намерих за тема е ... големият ми мързел. И ето, от няколко часа се ровя как да се разсея от мислите за почивка, плаж и уикенд и едновременно с това ги резюмирам в няколко подточки тук в този обобщаващ материал. 

Ако тези поддочки не ви допадат, ето тук съм оправдала всички, които се оставят на ленивото настроение, защото се оказа, че то също ни е необходимо и не е грешно да не се прави нищо в името на продуктивността.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser