Преминете към основното съдържание

От какво се нуждае кожата ни в края на лятото?

От вода, разбира се! Колко важна всъщност е хидратацията?
© фотографии ANNA DABROWSKA @VAN DORSEN ARTISTS, АРХИВ НА МАРКИТЕ коса и грим JULIA ZIEGLER @LIGAWEST модел XANTHE @BOSS MODELS CT ретуш AMEDEHI

На колко години сте? Няма значение! Поне що се отнася до хидратацията на кожата. Абсолютната истина, която никога не трябва да поставяте под съмнение, е че именно водата и нищо друго не е по-важно за красотата ни.

До дъно!

Знаете ли, че най-малко влага достига до епидермиса? Само 10%. Но и това нищожно количество се губи изключително лесно. Да благодарим за това на възрастта, околната среда и неправилната грижа. Затова проблемът с хидратацията на кожата си остава крайъгълен камък в козметичната индустрия. „Както не трябва да сеем в суха почва, така и е невъзможно да снабдим кожата с активни съставки, ако тя не е достатъчно овлажнена. Клетките няма да могат да ги усвоят и да ги използват по предназначение. Водата е в основата на обмяната на веществата“, казва Ксавие Орманс от изследователския екип на Pierre Fabre.

Водни резервоари

Сама по себе си водата не може да проникне в епидермиса, тъй като молекулите й са прекалено големи. И това е добре, защото иначе ще се подуем като гъби, когато се къпем или си мием лицето. За да се поддържа водният баланс, са необходими вещества, които да привлекат и задържат влагата, но и да предотвратят изпарението й от повърхността. Много популярни сред марките са екстрактите от различни растения, особено тези от по-горещите райони. Те са свикнали със сушата и задържат в себе си водата. Друг популярен начин за хидратация е с веществата, които кожата така или иначе съдържа. Най-популярна е хиалуроновата киселина, която е част от средния слой на кожата, но има голям принос за задържането на влагата в епидермиса. По структура хиалуроновата киселина наподобява мрежа, която прихваща голямо количество вода, образувайки гел.


5 ПРИЗНАКА, ЧЕ СТЕ ДЕХИДРАТИРАНИ


Течна младост

За да възстановят запасите си от вода, на клетките са им нужни 2 часа, ако сте на 20 г., и цяло денонощие, ако сте на 50 г. Доказано е, че дори и кратката дехидратация ще затрудни обменните процеси, а при постоянен дефицит на влага клетките забавят работата си, делят се лошо и създават непълноценно „потомство“. Продължителната дехидратация оказва влияние и на колагена и еластина, които на 80% се състоят от вода. Тонусът на кожата намалява, появяват се бръчки, линии и други признаци на стареене.

Aqua правила

 

  • Овлажняващите продукти не търпят втриващи движения. Нанасяйте ги с потупване на пръстите или плътно прилепвайки длани.
  • Някои храни като домат, червени плодове, чушка, грейпфрут и папая съдържат ликопен. Доказано е, че той стимулира производството на хиалуронова киселина.
  • Смята се, че най-здрава е кожата на жените от Северна Европа и прибалтийските държави. Рецептата? Минимум слънце и оптимална влажност! Останалите райони в Европа се намират под постоянна опасност от обезводняване заради климатиците, континенталния климат и отоплението. Препоръчваме ви да сложите в стаята си овлажнител за въздух.
  • Термалната вода под формата на спрей е незаменимо средство за грижа за кожата и е източник на много микроелементи. Използвайте я постоянно.
  • Изследване на Chanel доказва, че влажността в самолета е равна на тази в пустинята Гоби. Затова не забравяйте да вземете на борда овлажняващия си крем и да го нанасяте на всеки час.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser