Преминете към основното съдържание

От какво се страхуват децата?

Животът на децата е изпълнен със събития - някои от тях могат да ги смутят и изплашат. Какви са начините родителите да помогнат?
© iStock

Когато училището предизвиква безпокойство

Нови учители, смяна на класа, враждуващи групи съученици – много са нещата, с които училището може да стресира и плаши децата. Разговаряйте по всички тези теми, предразположете детето да сподели какво изпитва. Окуражавайте го да намира нови приятели – приятелството прави училището приятно място. Ако са се появили проблеми с определен учител, срещнете се с него, за да разберете за какво става дума и как трябва да насочвате детето. Освен това е добре то да продължи да има приятелска среда и обогатяващи занимания извън училище, както и да му осигурявате спокойна домашна атмосфера на доверие и оптимизъм.

© iStock

Паника преди контролното

Това говори за страха на детето, че може да разочарова родителите си. Първо го успокойте, като му кажете, че е добре подготвено за контролното – след като е учило, няма причини да не се справи. Ако това е недостатъчно, кажете му, че има право да сбърка и че вашата обич към него нма нищо общо с оценките в училище.

Ужас от тъмното

От тъмното често се страхуват най-малките, но и доста от по-големите деца. Липсата на светлина се свързва подсъзнателно с идеята за раздялата и за смъртта – детето се страхува, че майка му ще изчезне. Може да се появи и ужас от крадци, които ще проникнат в къщата през нощта, или от чудовища, скрити под леглото. Отиването до тоалетната в мрака се превръща в изпитание. Често ужасът от тъмното се появява при преместване в нов дом или друг град, при смяна на училището.

© iStock

Важно е родителите да обърнат внимание на този страх, а не да го пренебрегват като нещо присъщо на възрастта. Оставете вратата открехната или запалете лека светлина в детската стая, докато нещата се успокоят. Когато детето чува, макар и отдалече, обичайните домашни звуци, то се чувства на сигурно място. Ако проблемът не изчезва, а напротив, става по-сериозен, потърсете помощта на детския лекар.

Преместване на ново място

Детето живее в микрокосмос – домът, кварталът, приятелите. Напускането на едно познато място може да му създаде впечатлението, че светът рухва. За да намалите безпокойството му, изтъкнете положителните страни на промяната – нова детска стая, която детето ще може да украси по свой вкус, нови извънучилищни занимания като плуване в намиращия се наблизо до новото жилище басейн и т.н. Не забравяйте да го включите в опаковането на багажа – това ще го успокои, че всичките му вещи са налице и ще може да ги разопакова невредими на новото място.

НАШИЯТ СЪВЕТ: Използвайте цветовете в детската стая, за да внесете хармония и спокойствие у детето! Вижте най-подходящите:

Нощ извън дома

Преспиването в дома на приятелче е една от първите крачки на детето към неговия социален живот. Ако усетите, че се безпокои, насърчете го да вземе със себе си любими свои вещи. Кажете му в колко часа ще отидете да го вземете и не закъснявайте. Ако страхът му е голям, помислете как се отнасяте самите вие към външния свят – каните ли често гости, безпокоите ли се да оставяте децата си на чужди грижи и т.н. Възможно е детето ви да усеща вашите притеснения или да мисли, че няма право да се забавлява, ако не сте до него.

Страх, че родителите ще се разделят

Напрежението и скандалите вкъщи, информацията, че родителите на някое приятелче се развеждат, филмите по телевизията – много и най-различни са източниците на подобни страхове. Ако родителската двойка е стабилна, обяснете на детето, че в отношенията между хората винаги може да се появи напрежение, без това да им слага край, така както е и с неговите приятелски връзки. Ако наистина ви очаква развод, кажете на детето, че то не е виновно за това, което се случва, че любовта ви към него си остава същата и че ще продължи да вижда и двамата си родители, макар и по отделно. Несигурността и неизвестността са по-страшни за децата от самата раздяла.

НАШИЯТ СЪВЕТ: Спортът помага на децата да преодолеят много от страховете си! Вижте кой е най-подходящият спорт за вашето дете:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser