Преминете към основното съдържание

От Каталуния до Филипините: любопитни факти за Коледа по света

Знаете ли какво означават думите caganer, pepparkakor, krampus?
© iStock

Финландският Дядо Коледа живее в пещера, наречена Korvatunturi, което означава планинско ухо.

Първата изкуствена коледна елха е направена в Германия. Била украсена с гъши пера, боядисани в зелено.

Във Франция традицията повелява Дядо Коледа да оставя подаръците на децата в обувките им.

В Испания, по-точно в Каталуния, наред с традиционните коледни символи има и едни леко притеснителни фигурки със свалени гащи. Да, те правят точно това, което предполагате. Наричат се caganer и са характерни за тази част на страната. Няма данни как точно се е родила тази традиция, която съществува от XVIII в.

Австрийци и германци възроптаха срещу Дядо Коледа във вида, в който го познаваме – с червени дрехи, бяла брада и порозовели бузи. Според много от жителите на тези две страни това е образ, наложен от компания за безалкохолни напитки. Най-радикалните радетели се обединиха в желанието си да върнат славата на Свети Никола, който при тях изпълнява ролята на Дядо Коледа.

Перуанските ясли с бебето Исус не са като на други места. Те са направени сред бамбук и в ярки цветове, характерни по-скоро за тропическите страни. Причината е, че в тази част на света по това време е лято.

В Унгария яслите често се правят в щайга. Така плевнята, където се родило бебето Исус, може лесно да се пренася от място на място. Фигурките в нея са изработени от дърво, хартия и памук.

Полската коледна вечеря се състои от 12 ястия – по едно за всеки от апостолите.

В края на ноември в Швеция отварят традиционните коледни базари на открито. Там се предлагат обичайните коледни украси, занаятчийски произведения, детски играчки, но също така и традиционни десерти като шафранови кифлички (saffransbullar), джинджифилови бисквитки с канела и карамфил (pepparkakor) и греяно вино (glogg).

В Холандия листата на миртата са символ на коледния празник. Според традицията във всеки дом в навечерието на Коледа трябва да бъде изгорена клонка от това растение.

От латински praesepe (както в католическите страни наричат макета, пресъздаващ раждането на Исус) се превежда като ясла, а от италиански – като детско креватче.

Съществата, наречени krampus, са всъщност демони, които придружават Свети Никола в немскоговорящите страни. Те имат задача да наказват непослушните деца.

Коледа във Филипините се нарича Паско. И продължава цели три седмици. Празникът там смесва християнски и местни традиции в едно. Филипинската Коледа започва 14 дни преди тази в останалия свят. Традиционната украса е с цветни фенери, които красят вратите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser