Преминете към основното съдържание

От новия брой на ELLE: Поколението Z в търсене на новия УНИСЕКС модел на живот

От модата и сексуалността до кариерата: правилата са, за да бъдат нарушавани!
Корицата на новия брой на сп. ELLE
Корицата на новия брой на сп. ELLE

Ако новото поколение се опитва да ни научи на нещо, то е да живеем без разделение и без предразсъдъци. „Правилата са, за да бъдат нарушавани“ е мотото, което води към промяна родените през новото хилядолетие. От модата и сексуалността до начина на живот като цяло.

Благодарение на еволюцията в технологиите, както и в мисленето на поколението Z, тези деца ни насърчават да скъсаме рестриктивните етикети и да приемем живота около нас такъв, какъвто е.

МОДАТА

Тя винаги е била огледало на обществените промени. Нали знаете, че по време на големи финансови кризи, дължината на полите рязко се скъсява? Учените са обяснявали тенденцията неведнъж.

Днес модата отразява промените в мисленето на поколението Z. Двуполовият модел все по-често бива заобикалян на Седмиците на модата. От февруари тази година в Ню Йорк дори има нова категория: „unisex / non-binary“.

© ImaxTree, Новата мода е поела курс към унисекс вълната

През последното десетилетие много от модните марки се отказаха да представят отделно колекции за жени и мъже и сляха ревютата си в едно. Сред първите бяха Jean Paul Gaultier и Alexander McQueen, следвани днес от Gucci, Burberry, J.W.Anderson, A.P.C., Balenciaga... И не, не го правят, за да пестят от ревюта, защото бюджетите им са достатъчно разточителни, че да могат да си позволят всеки месец дефилета.

Повечето от тези марки не просто обединяват ревютата си, те се опитват да променят цялостната си концепция и да обединят колекциите си в едно – от двуполово разделение към унисекс дрехи и аксесоари. Вижте Gucci! Няма мъжки и дамски модели, всичко е унисекс – от очилата през дрехите до бельото и обувките.

Това, което можем да очакваме занапред, е с всяка следваща модна седмица да виждаме повече и повече неутрални по пол колекции. И не говорим само за андрогинен стил – този, който познаваме от последното десетилетие, а за мода, която преодолява правилата и слага край на половите различия.

© ImaxTree, Унисекс модел на Gucci

СЕКСУАЛНОСТТА

От Кара Делевин до Кристен Стюарт и Джанел Мона – сексуалната ориентация на известните става все по-гъвкава и променлива. Дали е отскоро или просто през последните години те намериха смелост да оповестят публично в медиите разширяването на сексуалния си спектър, не е ясно. За разлика от края на миналия век, когато етикетите се ограничаваха до хомосексуални (гейове и лесбийки) и бисексуални, днес повечето се самоопределят като LGBTQ +, което включва пансексуални, омнисексуални, полисексуални и др. Оксфордският речник дори добави терминът „gender-fluid” през 2017 г., което отразява нарастващото признаване и приемане на хората, идентифициращи себе си извън традиционния двуполов модел.

Поколението Z не отрича привличането между мъже и жени, но дава ясен знак да разберем, че не полът е от значение в случая, а човекът, независимо от неговата сексуална ориентация и принадлежност.

Още за гъвкавия модел на живот без излишни правила, за работата далеч от офиса и скучното бюро, за миграцията, която измества амбицията за стабилна кариера, собствен дом и семейство – четете в новия брой на сп. ELLE!

На страниците му ви очакват още:

 • най-добрите нови тенденции в модата и красотата;
 • грим-идеи, които наистина си струват;
 • 10 безценни урока от Брунело Кучинели;
 • мисията „Подреден гардероб, подреден живот“;
 • по-малката сестра на Кейт Мос – Лоти, пред обектива на ELLE България
 • писателят Галин Никифоров, който твърди, че не е възможно един мъж да разбере изцяло какво е да си жена;
 • сестрата на Цвети Пиронкова – Елисавета, с отличени стенописи в САЩ;
 • Дженифър Лорънс, най-обсъжданата звезда в парфюмерията
 • отговор на въпроса: „Да бъдем или да не бъдем като мъжете в света на бизнеса?“;
 • защо искаме да сме красиви – мода или еволюция?;
 • колкото по-ценена е една жена, толкова повече секс иска;
 • 6 основателни причини да заменим блясъка с мат
 • ефектът „Виктория Бекъм“;
 • хотели с история;
 • вкусовете на есента!

Сестрата на Кейт Мос - Лоти, ексклузивно пред ELLE България

Търсете новия брой на ELLE от 20 септември!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser