Преминете към основното съдържание

От новия брой на сп. ELLE: Феминизъм в ХХI век? Не, благодаря...

„Ние сме модерните психолози. Чрез нашите постове и действия канализираме негативизма на хората“, твърдят Алекс и Дани Петканови
Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE
Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE

Не обичам разделението. Затова не обичам феминизма днес. Първата му вълна от края на XIX век и най-голямата през 60-те години на ХХ век са имали доста резон и са постигнали много за политическото и социално равноправие на жените. Но и до днес феминизмът продължава да ни дели на силни и слаби. Естествено, силните сме ние, работещите жени. Продължава да ни вменява, че сме и трябва да бъдем независими. А независими са само вълците единаци. Всеки нормален човек е зависим – от тези, които обича и с които живее, от другите, с които работи или просто се движи по тротоара...

Феминизмът мрази не само мъжете, но и жените, които обичат мъжете. Не мога да разбера кому е нужно да водим битки?! Не и днес!

Когато наскоро предложих на Никол Станкулова, Криси Патрашкова и Ванина Ханджийска да обединим каузите на Розовия октомври и Movember, да мотивираме хората, без значение от пола, да бъдат загрижени и съпричастни към рака на гърдата и рака на простатата, никоя от нас не очакваше колко позитивен отзвук щяхме да предизвикаме. Истината е, че не разделението, а обединението ни помага да живеем по-добре. Което искаме всички, без значение феминистки ли сме или не!

Но както казват красивата Алекс от корицата ни и съпругът й Дани Петканов: „Ние сме модерните психолози. Чрез нашите постове и действия канализираме негативизма на хората! Вместо да се караш с жена си, по-добре напиши лош коментар под наша снимка, на нас така или иначе не ни пука...“. За омразата и негативизма, сред които се налага да живеем, прочетете интервюто им – забавно е, но има поука. Повече от една.

Прочетете и за поколението Y, което ни отдалечава от битките на феминизма и успешно налага модела на новите домакини. За да дразни старите феминистки? Едва ли. Просто милениалите пораснаха, а нашето поколение продължи да рови в миналото – за грешките си питаме Дара Екимова.

Търсим още отговор на въпроса „Как да се борим с клишетата и личните си мантри?“ от 6 жени, които от години работят в най-женското списание по света – главните редакторки на ELLE в САЩ, Италия, Русия, Испания, Корея и Индия. Различни като народопсихология страни, различни житейски уроци.

Обичам старата африканска поговорка, която гласи: „Ако искаш да стигнеш бързо, тръгни сам. Ако искаш да стигнеш далече, тръгнете заедно“. Ние не бързаме, нали?

Търсете новия брой на сп. ELLE от 20 октомври!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser