Преминете към основното съдържание

Откраднатата красота на една филмова вила

Припомняме си как и къде е бил заснет един от най-известните филми на Бернардо Бертолучи
© кадър от "Открадната красота"

Когато Бернардо Бертолучи пристига през 1995 година, за да посети стария си приятел граф Андреа Бианки Бандинели, той осъзнава, че най-после е намерил това, което търси.

Бертолучи току-що e започнал снимките по "Открадната красота" и има нужда от стара вила с голяма градина.

Триетажната Villa di Geggiano в бароков стил е с площ от 2000 квадратни метра с къща за гости, семеен параклис, градина, романтични алеи оформени от стогодишни кипариси, театър и езеро със златни рибки.

Вилата е обявена за национално съкровище на Италия, а градината ѝ се счита за една от най-красивите в Тоскана.


ПОЧИНА ИМЕНИТИЯТ РЕЖИСЬОР БЕРНАРДО БЕРТОЛУЧИ


Комплексът от 25 хектара се намира на пет километра от Сиена сред живописните зелени хълмове с лозя и маслинови горички. Самата вила е на повече от 700 години, но от последните пет века е притежание на семейство Бандинели.

Родът Бандинели е един от най-старите в Италия, към когото принадлежат много известни личности, включително папа Александър III. 

© кадър от

Собственикът на Villa di Geggiano - граф Андреа Бандинели, родом от Милано, се среща със съпругата си Татяна Бандиндели в Римския университет, където и двамата учат архитектура. Те живят в Рим и посещават вилата през лятото, точно като всички други Бандинели, които от векове използват вилата като "лятна къща".

Малко преди запомнящото се посещение на Бернардо Бертолучи, семейството се мести в "Geggiano" - далеч от градския шум. Татяна става директор на един от музеите на Сиена, а Андреа, оставяйки на важна позиция в компанията Olivetti, се посвещава на дома си.

© кадър от

Графът взима присърце семейното имение.

Той организира доставката на вино (кянти се прави тук по стари "органични" рецепти) до най-добрите хотели и ресторанти в Европа и Америка, започва да организира летни концерти на класическа музика и има какво да разкаже за всеки ъгъл на Villa di Geggiano, която има своя собствена история.

Например, церемониалната зала - която се появява няколко пъти във филма, е украсена със стенописи, направени от тиролския художник Игнатиус Модер. Гардеробът и сандъците са пълни с антични дрехи, някои от тях принадлежат към средата на XVI век.

В една от спалните има огромно легло с балдахини и портрет на папа Пий VI.

Оказва се, че време на наполеоновите войни Пий VI бил принуден да избяга от Ватикана и дълго време се крие в манастирите в Сиена.

Естествено не могли да намерят прилична ложа за Негово светейшество, се е наложило да се обърнат за помощ към Villa di Geggiano. Бандинели незабавно изпраща на манастира най-луксозното легло, което по-късно, след изгонването на Наполеон, папата заповяда да се върне във вилата, а като благодарност предоставя свой портрет.

Лив Тейлър в "Открадната красота"

Екипът на филма прекарва цялото лято в чудната вила в Тоскана. 

Лив Тайлър и майка ѝ, бивш модел и Playboy звезда Бебе Буел спят на първия етаж - в светлата и просторна Room of Birds (Camera degli Uccelli), така наречена заради тавана, боядисан с птици и цветя. Обзавеждането на тази спалня, както и останалите стаи, са останали недокоснати от края на 18 век.

Всичко тук изглежда точно като преди два и половина века. Наистина, тази вила е обвързана с ... любовта. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser