Преминете към основното съдържание

Отново на училище: Как да изберете букет за първия учебен ден?

Освен самите цветя трябва да имате предвид и други неща

© iStock

Броени часове остават до първия училищен звънец. Наред с темата за дрехите и раницата за първия учебен ден, на дневен ред е и въпросът за цветята за учителите. В много страни подаряването на цветя на учителите не е прието, но българската традиция все още пази тази идея.

Вижте какво трябва да имате предвид, когато избирате букет за първия учебен ден.

1. Букетът не трябва да бъде тежък – все пак детето трябва да го носи и да не изпитва желание да го захвърли в първия удобен момент. Стеблата на цветята трябва да бъдат издръжливи и да не се пречупват лесно.

2. За добър тон се приема да се подаряват сезонни цветя. Вижте какви са те в края на август и началото на септември – маргарити, далии, астрии, метличина. Не се притеснявайте, че ще изглеждате старомодни – понятието „вечна ценност“ не е чуждо и на флористиката.

3. Оформянето на букета – времената, когато се ценеше специалната композиция и опаковката, отдавна са в миналото. Правилото „по-малко е повече“ е уместно.

© iStock

4. Немалко значение има и здравето на този, на когото ще подарявате букета: уви, алергиите към цветята не са рядко явление. Отдавайте предпочитание на цветя, които не излъчват силена аромат (например лилии) – от тях може да боли глава.

5. И не на последно място е въпросът какви цветя да изберете, ако учителят е мъж? На мъжете е добре да се подаряват класически „спокойни“ букети – например рози или сезонни цветя. Избирайте сдържани оттенъци.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser