Преминете към основното съдържание

Отървете се от желанието за тестени храни

Причини, варианти и решения

Проблемът с желанието за хапване на тестени храни е много често срещан, но малко хора знаят как да се справят с него. Прясно изпечени кроасани или вкусна баничка могат да изкушат всеки и да ви накарат да забравите за вредата, която редовната употреба на такива лакомства причинява на тялото. В нашия материал говорим защо трябва да ограничите брашното и как да го направите правилно.

Защо трябва да ограничите тестените храни?

Първата и най-често срещана причина е рискът от лесно напълняване. Всякакви печени изделия, направени с преработено бяло брашно, са истинска въглехидратна бомба. С високо калорично съдържание, кифличките и сладкишите практически нямат хранителна стойност, което означава, че само за час ще сте гладни отново. Честата консумация на тестени изделия създава излишък от калории (когато ядете повече, отколкото имате време да изразходите) и така трупаме килца.

Яденето на тестени изделия също влияе на състоянието на кожата по не най-добрия начин. Захарта, съдържаща се в сладките печени изделия, провокира повишено производство на инсулин, дисбаланс на бактериите в червата и неправилно разпределение на мазнините. В резултат на това на лицето се появяват акне, бръчки, подуване, кожата става отпусната, а тенът - сив.

Друга причина: голямото количество въглехидрати провокира скок на кръвната захар. След покачването нивото на глюкозата рязко спада, поради което чувството за глад се връща и настроението ви спада. Ако тези колебания станат редовни, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2 се увеличава.

Как да се справите с влечението към тестени храни?

Ако не можете да си представите живота си без кекс, баничка или кроасан, ще бъде трудно да направите първите стъпки. За начало диетолозите препоръчват да си направите собствен списък на печивата, като ги подредите, започвайки от тези, които на-много обичате. Всичко след номер три трябва да бъде напълно забравено. Тези любими храни може да присъстват в менюто ви, но не повече от 2-3 пъти седмично и в ограничени количества.

Когато рязко се ограничите в любимите си лакомства, ще почувствате, че гладът за продукти от брашно отново се е увеличил. Опитайте се да ядете повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Те също съдържат и въглехидрати, но са богати на витамини и минерали и няма да навредят на организма.

Важно е да си изградите добър режим на сън. Хроничното недоспиване активира производството на хормона на глада грелин и увеличава желанието за храни с високо съдържание на въглехидрати – за организма е по-лесно да получава енергия от тях. Същото важи и за стреса. Навикът да се борите с него, изяждайки два кроасана или филия с нещо, само влошава ситуацията, тъй като глутенът (който тези изделия съдържат) допълнително повишава нивата на тревожност.

Друго важно правило е да промените отношението си. Мислете за отказа от тестени храни не като за ограничение, а като за грижа за себе си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser