Преминете към основното съдържание

Отворените връзки: новата версия на „и заживели щастливо“?

Твърди се, че уговорките отвъд моногамията спасяват някои двойки. Опитваме се да преброим колко са те
Вече дори Facebook има опция за маркиране на отворена връзка.
Вече дори Facebook има опция за маркиране на отворена връзка. © iStock

Мо'Ник е комедийната актриса, носителка на „Оскар“, и омъжена за Сидни Хикс. Двамата имат подкаст за своя брак, наречен „Отворената връзка на Мо'Ник и Сидни“. В него те казват: „Разбрали сме се винаги да бъдем честни един спрямо друг и ако се случи да правим секс с друг човек, то това няма да е краят за нас. Няма да си кажем, че трябва да се развеждаме заради изненада. Защото ние не изневеряваме.“

Етична изневяра

Тами Нелсън пък е терапевт от Кънектикът, която нарича отношения като на Мо'Ник и Сидни „новата моногамия“ и е написала книга с такова заглавие. Бестселърът разчупи разбиранията на повечето хора за традиционния брак. И стана потвърждение за нарастващия брой такива двойки – не само американски.

© iStock, Полигамията се основава на искреност и комуникация между участниците.

В резултат, вече дори във Facebook има опцията за маркиране на отворена връзка. А по форумите много от нас коментират надлъж и нашир темата. Но колко са действително онези от нас, които не само о(б)съждат, ами практикуват т.нар. „етична изневяра“?

Приятели за секс

Според мащабно австралийско проучване от 2013-2014 г., 6.6% от австралийците са в някаква форма на отворена връзка. Като процентите нарастват на 16.5, когато анкетираните били запитани дали някога са или в такъв тип връзка.

© iStock, Най-голямата дилема е да управляваш сърцето и сексуалността си.

Специализираното щатско издание за секс и брачна терапия докладва за 20% американци, допълвайки, че мъжете и анкетираните с различна сексуална ориентация са преобладаващите участници в такива двойки... тоест, тройки и т.н. Ако статистиката ви се струва преувеличена, причината е, че анкетите са включвали и опцията „приятели за секс“, която също се нарежда сред немоногамните обвързвания.

Най-голямата дилема

„Имам повече лично време, хобита, интереси. В такава връзка аз продължавам да избирам партньора си всеки ден и всеки ден той избира мен, вместо да се имаме за даденост и да се пускаме по течението“, споделя Уенди, 38-годишна създателка на Facebook група за подкрепа на живеещите по този начин.

Според Уенди и много други, полигамията се основава на искреност и комуникация между участниците.

И все пак, ще си кажете, все пак! Какво, ако останеш наранен?

Ето, дори Моника Белучи и Венсан Касел, които се бяха решили на „отворен брак“, се разведоха. Да, те нямаха блог, в който да ни информират за живота си отвъд моногамията. Но в свое интервю актрисата бе заявила: „Не съм толкова луда, че да изисквам от мъжа ми, с когото не се виждаме месеци наред, да не прави секс с други жени.“ А днес споделя с медиите прозрението си, че... най-голямата дилема е да управляваш сърцето и сексуалността си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser