Преминете към основното съдържание

Пачули – ароматното лекарство

Изключителните лечебни свойства на това растение все още остават в сянката на неговия аромат

© iStock
  1. Пачули е храст от семейството на ментата. Расте в тропическа Азия, Китай, Индия, Индонезия, Карибите, Виетнам, Филипините и Южна Америка. Европейците се запознават с характерната му миризма през XIX век благодарение на масовия износ на тъкани от Индия, които са ароматизирани с листа от пачули за прогонване на молците. Постепенно специфичният източен аромат се превръща в символ на разкош и богатство. Модата на пачулито се връща в Европа и САЩ през годините на хипитата и свободната любов. Днес все по-популярни стават лечебните му свойства.

За добро кръвообращение

Пачулито помага за активиране на кръвообращението, като заздравява стените на кръвоносните съдове. То облекчава отоците на краката и възстановява тъканите при възпалителни процеси. При усещане за тежест масажирайте краката със смес от ароматни масла: 3 капки от пачули, 4 капки от палмароза и 10 мл масло от макадамия.

Афродизиак

Ароматът на пачули събужда духа и му помага да се концентрира върху усещанията на тялото. В същото време растението подобрява притока на кислород към лигавиците, тяхното подхранване и овлажняване. Всичко това води до ефекта на афродизиак, който е най-прочутото свойство на пачулито. Смесете 2 капки ароматно масло от пачули, 4 капки от иланг-иланг и 10 мл масло от жожоба и втрийте сместа в кожата на дланите и по шията. По вагиналната лигавица може да се нанесе същата смес, но без ароматното масло от иланг-иланг, което понякога предизвиква възпаление.

Ароматен релакс

От хилядолетия пачулито е известно с успокоителното си въздействие. Голямото му предимство е, че силният му аромат позволява на съзнанието бързо да се прехвърли в друга „вселена”. Точно това качество е причина растението да се използва и срещу болка. За масаж използвайте смес от две ароматни масла: 2 капки от пачули и 2 капки от гераниум, разтворени в 10 мл масло от жожоба.

При гастроентерит

Специфичните съставки на пачулито – секвитерпените, имат силно противовирусно действие, известно на китайската и японската медицина отпреди хилядолетия. Това прави растението много подходящо за лекуване на вирусни стомашни разстройства. Масажирайте корема и тила със смес от 4 капки ароматно масло от пачули, 4 капки ароматно масло от евкалипт и 10 мл сусамово масло.

Срещу екзема и акне

Пачулито действа едновременно антисептично, противогъбично и противовъзпалително. Освен това подобрява кръвообращението. Съчетаването на тези свойства го прави много ефикасно при кожни заболявания, за обновяването на кожните клетки. Растението е особено полезно при екземи и акне. Може да се нанася директно върху проблемните зони в следната комбинация: 2 капки ароматно масло от пачули, 2 капки ароматно масло от лавандула и 10 мл масло от жожоба.

За здрав скалп

Противогъбичният ефект на пачулито помага и срещу сърбеж на главата в случай на микоза. Направете си лосион от 2 капки ароматно масло от пачули, 2 капки ароматно масло от гераниум и 10 мл масло от жожоба. Втривайте го в кожата на главата с масажни движения.

Против гъбички на краката

Ако гъбичките са нападнали ноктите ви, третирайте ги със смес от 12 капки ароматно масло от пачули и 10 мл масло от неем. Предварително изпилете повърхността на нокътя със ситна пила. При питириазис верзиколор (разноцветен лишей) е подходяща сместа от 3 ароматни масла – 2 капки от пачули, 2 капки палмароза и 2 капки от чаено дърво, разтворени в 10 мл зехтин. Миризмата не е много приятна, но ефектът е отличен.

При ухапвания от насекоми

Противовъзпалителните и отводняващите свойства на пачулито позволяват растението да бъде използвано успешно срещу оток при ухапвания от различни насекоми. Разтворете 1 капка ароматно масло в малко зехтин, напоете тампон, и го поставете върху ухапаното място.

Внимание!

Употребата на пачули е неподходяща при онкологични хормонозависими заболявания, тъй като секвитерпените, които влизат в състава му, са способни да имитират поведението на някои хормони, например на естрогените. При бременните и кърмещите жени, както и при децата под 3-годишна възраст също не трябва да се използва ароматно масло от пачули. Ароматните масла винаги се тестват преди употреба – капнете капка в свивката на лакътя и изчакайте 24 часа, за да разберете дали има алергична реакция.

12 ободряващи етерични масла

Вижте повече

12 ободряващи етерични масла

Кои от тях ще ви помогнат за силен старт на деня?

ДУШевна терапия

Вижте повече

ДУШевна терапия

Как къпането може да се превърне в първокласна терапия за тялото и душата?

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser