Преминете към основното съдържание

Пако Рабан продължава да вдъхновява българските дизайнери

Академията за мода почете паметта на емблематичния испански дизайнер.

Проф. Любомир Стойков заедно с мецената Христо Дурчев, Ина Асса, Станимира Йоцова, облечена в “La Bonté“, Виктория Иванова, облечена в “Reflet“, Милица Казакова, облечена в “Maison Estrella”, Мадлена Иванова, облечена в тоалет на София Борисова, Кая Ценкова, облечена в тоалет на Теодора Спасова и Стоян Сидеров, облечен в “Andrews”.
Проф. Любомир Стойков заедно с мецената Христо Дурчев, Ина Асса, Станимира Йоцова, облечена в “La Bonté“, Виктория Иванова, облечена в “Reflet“, Милица Казакова, облечена в “Maison Estrella”, Мадлена Иванова, облечена в тоалет на София Борисова, Кая Ценкова, облечена в тоалет на Теодора Спасова и Стоян Сидеров, облечен в “Andrews”. © Алма комуникация / Ромео Чолаков

Академията за мода почете паметта на емблематичния испански дизайнер Пако Рабан (1934 - 2023) по време на поредната сесия на социално-културния проект „Вечери на стила“. Носители на „Златна игла“ и други талантливи модни дизайнерипрезентираха тоалети, вдъхновени и посветени на испанския дизайнер в столичната галерия „Милениум“.

Водеща на събитието беше Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел. В своето слово проф. Любомир Стойков - главен организатор на вечерта в памет на изключителния дизайнер, подчерта: „Като човек Пако Рабан - този истински колос на визуалната култура и предизвикателните форми, беше скромен, земен и достъпен. Той никога не изневеряваше на изконната мисия на дизайнера: да провокира, да изненадва и да тласка напред развитието на изкуството мода“.

Ина Асса – дизайнер-асистент в студиото на Пако Рабан (2005 - 2006) и носител на „Златна игла“ в категория „Дизайнер на годината“, даде началото на модното ревю, като предложи шал, който е направен от метално плетиво с лента от камъни „Сваровски“ и датира от 1989 година. Второто произведение, осигурено ни от талантливата наша дизайнерка – една от сензациите на вечерта, представлява рокля, която е в насипно състояние „Направи си сам“ на неповторимия Пако Рабан. Тя е в А силует, с тънки презрамки и всеки един метален кръг е с отвори за захващане на малки златни пръстени.

Теодора Спасова – дизайнер на модния бранд „Minoár” и двукратна носителка на „Златна игла“, представи дамски силует от сребристи текстури на Файбър бонд, авторския патентован текстил, награден с най-високия приз на Академията за мода за модна иновация през 2020 година. Лиа Каменова, дизайнер на модния бранд „Reflet”, презентира визия вдъхновена от „Indigo mood” и 60-те години на миналият век - смачкан метал и стари дънкови платове.

Модна къща “Andrews” – носител на „Златна игла 2022“ в категория „Модна къща на годината – мъжка мода“, презентира два тоалета от своето портфолио. Първият аутфит е дело на бутик “La Bontè”, който е част от семейството на “Andrews” от 2021 г. – елегантна рокля от две части в черен цвят. Облеклото е вдъхновено от модел „Дълга черна рокля без гръб“ на Пако Рабан. Второто произведение бе за мъжката аудитoрия – костюм “Ceremony Slim”, който представлява сребристо сако,комбинирано с ревери от черен сатен, съчетани с риза и панталон в черен цвят.

Ирен Велковски – дизайнер на модния бранд „Maison Estrella” и носител на „Златна игла 2022“ в категория „Уникална мода“, заложи на рокля „Черният лебед“, която е една от емблематичните визии на модния бранд.

На финала на модното ревю трикратната носителка на „Златна игла“ София Борисова, предложи официален тоалет от последната си колекция „NOIR ROYAL”, който представлява стилна, сребриста рокля в комбинация от ефектна дантела и коприна.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser