Преминете към основното съдържание

Парфюмът, който свързва Мария-Антоанета и принцеса Даяна

Мария-Антоанета носела три флакона с любимия си аромат на Houbigant в корсета си на път за своята екзекуция

© iStock

От 1773 г. насам парюмите Houbigant са синоним на аристокрацията.

Легендата разказва, че когато се опитва да се измъкне от революцията, кралицата на Франция е разпозната точно по аромата на своя любим парфюм: Houbigant Quelques Fleurs Royale Extrait.

Парфюмерийната къща, от тогава насам, е запазила много от своите кралски нюанси, включително и този съдбовен аромат, който в по-късен етап става любим и на принцеса Даяна.

През вековете, къщата на Houbigant е парфюмерист на кралските дворове на Европа. На Houbigant са ухаели Наполеон, Наполеон III, руският Александър III и кралица Виктория.

© iStock, Кралица Виктория

НОВАТОРИ В ПАРФЮМЕРИЯТА

През 1882 г. къщата стартира линията Fougère Royale, първия Fougère (фужер) парфюм, който създава ново семейство аромати, което и днес остава най-популярното семейство на мъжките аромати.

Houbigant е и първата парфюмерийна къща, която открива как да се изолират определени молекули от естествени суровини и по-специално кумарин.

През 1912 г. те въвеждат Quelques Fleurs, първият истински многоцветен букет от аромати, който някога е бил създаден. До този момент цветните аромати са били предимно единични или са били смесени с билки и други есенции.

Парфюмеристите цитират Quelques Fleurs като иновация, която създава изцяло нова класификация на ароматите и влияе върху други композиции в продължение на години, включително и на много от важните съвременни аромати.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser