Преминете към основното съдържание

Парите не могат да ни купят щастие. Или пък могат?

„Парите не могат да ви купят щастие.“ Знаете го този израз, нали? Защо тогава се чувстваме щастливи, когато купуваме нещата, които искаме?
© istock

Човешките същества търсят незабавно удовлетворение. Т.е. стремим се да получим това, което искаме, в момента, в който го искаме. Това желание за незабавно удовлетворение е силно толкова, колкото механизъм за оцеляване.

Незабавното удовлетворение е заложено в човешката природа, но пък ние живеем в общество, водено от забавеното удовлетворение. Забавеното удовлетворение е желанието за нещо плюс невъзможността да го получим, когато го желаем. Чакаме деня на заплатата си, вечерята в ресторант, капучиното в кафенето, почивката през лятото...

Допаминът

Периодът на забавеното удовлетворение често се свързва с по-силна емоционална реакция в сравнение със самия момент на получаване. Това чувство се дължи на допамина, който влияе на определени центрове в мозъка – тези на удоволствието. Когато се вълнуваме за нещо, всъщност се наслаждаваме на освобождаването на допамин в организма си. Това, за което всъщност сме развълнувани, има вторична функция.

Спомняте ли си онази рокля, която си бяхте харесали 10 дни преди заплата? Толкова беше красива и толкова много я искахте! Разбира се, купихте си я няколко часа след като видяхте парите си в сметката. Как се почувствахте тогава? Вероятно не толкова страхотно, колкото докато тръпнехте в очакване на заветния ден. И това няма нищо общо с размера на похарчената сума, нито със самата вещ. Това е чисто психологически ефект. И този ефект е естествена част от човешката природа. Т.е. спокойно, не сте само вие.


5 ЛЕСНИ ПРАВИЛА ЗА ЩАСТЛИВ ЖИВОТ


 

Излиза, че щастието, което чувстваме, не е истинско щастие. То е просто наслаждаване на допамина. Когато този взрив на допамин изчезне, искаме отново нещо ново, за следваща доза допамин... И май наистина излиза, че „парите не могат да ни купят щастие“. Или?

Алтернативата

Проведено неотдавна проучване (Национална академия на науките, САЩ) открива коя е алтернативата на „купуването“ на щастие. Участниците са разделени на две групи. Всеки от тях получава по 40 долара. На хората от едната група е казано да ги похарчат за закупуване на нещо материално, което искат. На хората от другата група – да ги харчат по начини, които биха им позволили да имат повече свободно време (например да им доставят храна, за да си спестят готвенето; да наемат чистач, вместо да почистват сами вкъщи). Накрая всеки участник трябва да измери щастието, което е изпитал, по скалата от 1 до 10.

Познайте къде са повечето точки. При участниците от втората група, разбира се. Те са били по-щастливи, защото са се освободили от това, което не искат да правят. Постигнали са чувство на удовлетворение, като са похарчили парите си за... време. Другите са определили, че простото закупуване на вещи няма да се отрази особено на тяхното щастие в дългосрочен план.


ЗА КАКВО РАБОТИТЕ – ЗА УДОВОЛСТВИЕ ИЛИ ЗА ПАРИ?


 

Свободното време е това, което прави хората щастливи (не откриваме топлата вода, но все пак). Качествено прекараното време допринася повече за щастието ни. В рамките на проучването парите са били просто инструментът, с който хората са получили повече време. А можем ли да го постигнем без пари?

Щастливото време

Всичко, което се изисква, е пренастройка на начина, по който измерваме и оползотворяваме времето. Всеки от нас разполага с 24 часа на денонощие. Средната продължителност на живота на жените е 81,2 г., на мъжете – 76,4 г. За да направите така, че всеки час или минута да си струват, е необходимо да си създадете свое собствено щастливо време. Ако постоянно се чувствате заети и мислите, че нямате достатъчно време за себе си, трябва да преосмислите нещата и да направите промяна. След време ще сте благодарни на себе си.


8 НЕЩА, КОИТО ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА ПРАВЯТ ВСЯКА СУТРИН


 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser