Свежият и лек аромат на рикотата е подходящ за лятната паста. А това бързо и лесно ястие е любимото ни, когато ни се прииска да се поглезим. Харесва ни текстурата и аромата му, както и възможността да си спестим време за приготвянето на нещо толкова вкусно. Тествахме я и с друг вид сирене, но рикотата е фаворит – леко, свежо и с малко мазнини.
Ще ви трябват следните продукти:
500 г фетучини; 2 с. л. зехтин; 2 скилидки чесън; половин чаена чаша мляко, 1 ч.ч. рикота; сол на вкус; черен пипер; спанак.
Приготвяне:
1. Поставете в голяма тенджера вода да заври, след което сложете пастата. Варете я докато стане ал денте. Отцедете я в гевгир и запазете около една чаша от водата, в която са се варили, за да я използвате по-късно за соса, ако се наложи.
2. Междувременно, докато се вари пастата (не повече от 7 минути), пригответе соса. Сложете чесъна в зехтина и го задушете на средна температура, докато леко покафенее. Добавете млякото, рикотата и разбъркайте. Рикотата ще придаде леко зърнест вид на консистенцията. Оставете соса, докато се сгъсти. Подправете със сол. По желание може да добавите и черен пипер.
3. Измийте спанака и отцедете излишната вода. Нарежете го (ако се налага) и го добавете към соса с рикотата. Разбъркайте, докато се смесят вкусовете и спанакът се разтвори в целия сос. Ако е необходимо, добавете още сол и пипер. Махнете от котлона.
4. Добавете сварената и отцедена паста към соса. Ако ви е прекалено гъст или сух, го разредете предварително със запазената течност, в която се е варила пастата.
5. Сервирайте фетучините топли.