Преминете към основното съдържание

Печен сладък картоф с чеснов зелен сос

Ароматно и уютно ястие, което ще готвите цяла зима.

В скандинавските страни има такъв термин като "комфортна храна": обикновено това са ястия, които предизвикват носталгични и сантиментални спомени. Вероятно имате цял арсенал от подобни рецепти, като пухкавите кюфтета на баба или любимата баничка със сирене . Основната стойност на такава храна е, че дава комфорт, приготвя се много лесно и обикновено е изключително висококалорична.

Например в Швеция печеният сладък картоф се счита за едно от тези ястия: той се приготвя цял, залива се с вкусен дресинг на основата на билки, чесън и масло. Подготвили сме ви една много вкусна рецепта, която определено ще ви хареса!

Продукти (за 2 души):

4 малки сладки картофа

Зехтин - 2 супени лъжици

Сол, пипер

Настърган пармезан

За зеления сос:

връзка босилек + връзка магданоз

1/2 скилидка чесън

1 чаена лъжичка лимонов сок

4 супени лъжици зехтин

Щипка сол и черен пипер

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

Измийте сладките картофи, след което направете ветрилообразни разрези на всеки 3 мм.

Овкусете със зехтин, сол и черен пипер и печете около 40 минути.

Когато сладките картофи омекнат, поръсете с пармезан и печете още 5-10 минути.

За зеления сос: Поставете билките, чесъна и зехтина в блендер, подправете със сол, черен пипер и лимонов сок и сервирайте с картофите. Ако обичате по-кремообразен вкус, просто заменете зехтина и лимоновия сок с пълномаслено кисело мляко.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser