
В скандинавските страни има такъв термин като "комфортна храна": обикновено това са ястия, които предизвикват носталгични и сантиментални спомени. Вероятно имате цял арсенал от подобни рецепти, като пухкавите кюфтета на баба или любимата баничка със сирене . Основната стойност на такава храна е, че дава комфорт, приготвя се много лесно и обикновено е изключително висококалорична.
Например в Швеция печеният сладък картоф се счита за едно от тези ястия: той се приготвя цял, залива се с вкусен дресинг на основата на билки, чесън и масло. Подготвили сме ви една много вкусна рецепта, която определено ще ви хареса!
Продукти (за 2 души):
4 малки сладки картофа
Зехтин - 2 супени лъжици
Сол, пипер
Настърган пармезан
За зеления сос:
връзка босилек + връзка магданоз
1/2 скилидка чесън
1 чаена лъжичка лимонов сок
4 супени лъжици зехтин
Щипка сол и черен пипер
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте сладките картофи, след което направете ветрилообразни разрези на всеки 3 мм.
Овкусете със зехтин, сол и черен пипер и печете около 40 минути.
Когато сладките картофи омекнат, поръсете с пармезан и печете още 5-10 минути.
За зеления сос: Поставете билките, чесъна и зехтина в блендер, подправете със сол, черен пипер и лимонов сок и сервирайте с картофите. Ако обичате по-кремообразен вкус, просто заменете зехтина и лимоновия сок с пълномаслено кисело мляко.