Преминете към основното съдържание

Педагог, шегаджийка и следваща първа дама на САЩ: какво знаем за Джил Байдън

Разказваме ви за жената, която ще замени Мелания Тръмп.

Д-р Джил Байдън е заедно с Джо Байдън от преди той да поеме поста вицепрезидент и дори преди да се кандидатира за първи път през 1987 г. За повече от 40 години брак семейството им се разраства, двойката има няколко внука и успяват да поживее в Белия дом. Сега, след победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г., те ще се завърнат отново в Белия дом. Коя е бъдещата първа дама на САЩ?

Бъдещата госпожа Байдън е родена в семейство Джейкъбс през 1951 г. в Хамънтън, Ню Джърси. Детството си обаче прекарва в Уилоу Гроув, Пенсилвания, с четирите си по-малки сестри. Джил посещава гимназия Upper Moreland и след това получава бакалавърска степен по английски език от университета в Делауеър. Преди да получи докторска степен, тя придобива две магистърски степени, едната по английски език от университета Виланова през 1987 г., а другата по четене от университета Уест Честър през 1981 г.

Джил Джейкъбс се запознава с Джо Байдън докато учи в колежа. Първият им разговор е по телефона. „Откъде взехте моя номер? “ - Това бяха първите думи, които казах на Джо, когато той ми се обади неочаквано в една събота през 1975 г.“, спомня си Джил в своя Twitter. Тя разказва за първата им среща в интервю: „Бях ученичка в гимназията, момчетата ходеха с дънки, сабо и тениски, а той дойде на среща със спортно яке и мокасини и аз си помислих:„ Боже, няма да стане нищо между нас, за нищо на света ". Той беше с девет години по-голям от мен! Но отидохме на кино във Филаделфия и неочаквано се харесахме.”

На Джо му се наложило да иска ръката на Джил пет пъти, преди тя да каже да. Тя се колебаела, защото искала да се увери, че двамата синове на Джо, Бо и Хънтър Байдън, нямат нищо против брака им. След Джил най-накрая се съгласява, на 17 юни 1977 г. двамата с Джо подписват в параклиса на мисията на ООН в Ню Йорк. През 1981 г. се ражда дъщеря им Ашли Байдън. Преди да се омъжи за Джо, Джил била омъжена за футболиста Бил Стивънсън. Бившият вицепрезидент също има предишен брак с Нейлия Хънтър, която загива трагично с дъщеря им Наоми Байдън в автомобилна катастрофа през 1972 г. Джил приема Бо и Хънтър като семейство. „Нейлия винаги е била тяхната майчица, но Джил им стана майка“, пише Джо в мемоарите си през 2007 г., отбелязвайки, че синовете му никога не са наричали Джил мащеха. Синът им Бо умира през 2015 г. от рак на мозъка на 46-годишна възраст.

Джил работи като учителка от няколко десетилетия. От 2009 г. тя е професор по английски език в колежа на Северна Вирджиния. Преди това тя е работила в няколко държавни училища в Делауеър, включително гимназия „Брандиуин“ в Уилмингтън, където изнася реч по време на конгреса на Демократическата партия през 2020 г. „Винаги съм обичал тези звуци в класната стая, тази тишина, която искри с възможности точно преди учениците да се понесат във вихъра на идеите, тези моменти, когато изследваме света заедно, смехът и миговете на изненада, които откриваме в материалите, които вече сме преминали милион пъти “, казва тя в обръщение по телевизията. През 2007 г. Джил получава докторска степен в областта на образование от Университета в Делауеър.

.

От 2009 до 2017 г., когато съпругът й бе вицепрезидент, Джил носеше титлата Втора дама. През този период нейната работа включваше популяризиране на колежи в общността, защита на семействата на военни и повишаване на осведомеността относно превенцията на рака на гърдата. Тя също така се присъедини към първата дама Мишел Обама, за да стартира инициативата „Обединени сили”, която работи за това ветерани от войната и техните семейства да получат достъп до образователни програми и ресурси за заетост. През 2012 г. тя публикува детска книга „Не забравяй, Бог да благослови нашите войски“, базирана на житейския опит на нейната внучка, израснала във военно семейство.

Интересен факт е, че Джил няма намерение да напуска любимата си работа след като стане Първа дама. „С удоволствие бих продължила да преподавам, ако съпругът ми победи в надпреварата“, каза тя пред CBS през август. „Това е важно и искам хората да оценят учителите и да разберат техния принос. " Докато беше Втора дама, госпожа Байдън продължи да преподава английски в колежа на Северна Вирджиния. „Преподавам на много имигранти и бежанци“, сподели тя. "Обичам техните истории, обичам ги като хора и обичам факта, че мога да им помогна по пътя им към успеха." Тази година за първи път от 1981 г. тя направи почивка от преподаването, за да се включи в кампанията на съпруга си.

Близките на Джил споделят, че тя има невероятно чувство за хумор. „Бих казала, че тя не е обичайна баба“, казва Наоми Байдън, една от внучките на Джо и Джил, във видео на конгреса на Демократическата партия. „Тя е от бабите, които ще ви събудят в 5 часа сутринта на Коледа, за да отидете да карате колело. Тя е шегаджийка и обича да ни прави номера. Когато тръгне да тича и например намери мъртва змия, тя ще я вземе, ще я сложи в чантата си и след това ще я използва, за да изплаши някого."

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser