Преминете към основното съдържание

Перфектният педикюр е в 7 стъпки

Започнете с база за нокти и финализирайте с релакс
© iStock

През лятото е трудно да скриете и най-малкият мазол, а когато всички пръсти са на показ в сандалите, педикюрът е нещо задължително. Дори и в малкия си апартамент обаче може да постигнете перфектен педикюр. Единственото, което може да пропуснете, е масаж на стъпалата. Но, ако партньорът ви реши да ви изненада...

Ето какво трябва да направите.

#1. Измийте краката си много добре. Хигиената предпазва от инфекции и е първа стъпка към удоволствието.

#2. Накиснете краката си. Вана с малко топла вода и сапун ще свърши отлична рабора. Оставете краката си в разтвора за около 10 минути. Това е единственият начин да отделите мъртвата кожа. Температурата не е от голямо значение, така че пригответе ваната така, както на вас ви е най-комфортно. Може да добавите малко чай, за да ухае стаята добре и да си направите ароматерапия.

#3. Третирайте краката си постоянно. Използването на пемза всеки път в банята ще ви спести доста от педикюра. Няколко пъти в седмицата е достатъчно, за да предотврати натрупването на мъртва кожа по петите. Не бъдете прекалено агресивни при обработването на мазолите – не използвайте остри предмети и не ги режете. Неправилната техника може да причини наранявания или инфекции.

#4. Изрязвайте ноктите прави. Избягвайте закръглянето на ъглите. Така рискувате врастване на нокътя, а леглото на ноктите може да се превърне в лесно достъпно за гъбички и бактерии. Ако вече имате враснал нокът, не се опитвайте да го оправяте сами.

#5. Подгответе си кърпа. С нея почистете напълно нокътното легло – трябва да е напълно чисто. Под ноктите не трябва да попадат никакви кремове и лосион. Потопете парче памучна кърпа в лакочистител и изчистете всякакви остатъци от лак, особено навътре в ръбовете между кожичките и нокътя. Не забравяйте да използвате разделители за пръсти – това помага да получите въздух между ноктите, което е от основно значение за безупречния завършек.

#6. Полирайте! Базата за нокти е основният продукт за тяхното здраве. Обикновено този продукт съдържа растителни съставки за заздравяване. След базата нанесете два слоя лак за цвят и оставете да изсъхне за минута-две. След това финализирайте с нанасянето на бързосъхнещ лак.

#7. Отпуснете се. Това може да звучи като клише, но да направите педикюр и да отидете веднага след това на фитнес или да тичате в парка, някак си противоречи на концепцията за релакс и наслада от която и да е процедура за красота.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser