Преминете към основното съдържание

Пет черти на личността, които притежават щастливите хора

Кои емоции ни правят доволни от живота

Какво ни прави щастливи? Много различни неща: пътуване до красиво място, прилична работа, вдъхновяваща изложба, уикенд с любими хора, успешна среща, танци пред огледалото, нова прическа, вкусна храна или просто парче шоколад. Причините могат да бъдат сходни и индивидуални, но, интересното е, че личностните черти играят основна роля в даването на тласък на стремежа към щастие.

До това заключение стигна екип от американски учени, който предприе многоетапно проучване с участието на 706 респонденти. Воден от известния психолог, подкастър и автор Скот Бари Кауфман, известен със своите изследвания върху интелигентността, креативността и човешкия потенциал, проектът идентифицира пет черти на личността, които допринасят за постигане на щастието.

ЖИЗНЕРАДОСТ

Изглежда, че в това няма нищо трудно, но всъщност не всеки е в състояние да гледа на света с възхищение. Всички ние сме родени надарени със суперсили - способността искрено да се радваме на ежедневните открития, но, за съжаление, с възрастта губим навика да оценяваме малките удоволствия, свиквайки да се фокусираме върху грандиозни цели и високи постижения. Безрадостната фуния на борбата за по-добро бъдеще, което ще дойде някой ден, но не сега, ни засмуква във водовъртеж от вечно бързане, липса на време, култ към успеха и множество нагласи, които постепенно отричат вдъхновението, топлината и ентусиазма.

Забравяме, че щастието е на разположение тук и сега, просто трябва да спрем безсмисленото преследване на цели, а да се огледаме и да осъзнаем колко видимо и дори осезаемо е то. Възстановявайки способността да се наслаждаваме на момента момента, получаваме паролата за неизчерпаемия достъп до задоволство от живота: когато човек е щастлив, всичко има смисъл.

ОТКРИТОСТ

Тези, които са общителни, усмихнати и не търсят отмъщение, са заредени с положителна енергия с, което неминуемо води до чувство на щастие. И обратното - тези, които избягват хората, крият тайни и трупат камъни в пазвата си, често изпитват затруднения с благосъстоянието, редовно изпадат в униние и депресия.

ТРУДОЛЮБИЕ

Самореализацията е страхотно нещо, а работата, която обичате, е източник на радост и удовлетворение. Ако имате съмнения в това означава, значи все още не сте открили своето призвание. Да правиш това, което обичаш, и да се справяш отлично - от съставянето на списък с гости за корпоративни партита, до програмите за научно изследване на космоса - е един от ключовете към щастието.

ЕМПАТИЯ

Състраданието и загрижеността за другите е друг положителен източник на вътрешно удовлетворение, който носи радост и учи на безкористност. Алтруизмът е подходящ винаги и навсякъде - не се колебайте да покажете съпричастност в отношенията с близки, приятели, колеги, тези, които се нуждаят от подкрепа, и още повече - искат помощ.

ЛЮБОЗНАТЕЛНОСТ

Вдъхновявате ли се от нови знания, открития, самообразование, научни дискусии и любителски клубове по интереси? Това също свидетелства за преференциален достъп до щастие. Доброто настроение е пряко свързано със стимулирането на интелигентността, защото любопитството е вид откритост и неизчерпаем ресурс за самореализация.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser