Преминете към основното съдържание

Пет ползи за здравето от секса

Любовната игра помага срещу депресия и болести, освен това има анти-ейдж ефект!
Редовният секс води до отделянето в организма на тъй наречените „хормони на щастието"
Редовният секс води до отделянето в организма на тъй наречените „хормони на щастието" © iStock

1.Сексът прогонва болестите

Според учени от университета „Уилкис” в щата Пенсилвания, САЩ, когато правим любов, в организма се освобождават антитела, сред които е и имуноглобулин А (IgA). Той ни предпазва от инфекции и болести. Ето защо, за да бъдем в добро здраве, според американските учени е желателно да правим секс два пъти седмично.Други научни изследвания потвърждават, че честите еякулации (най-малко пет пъти седмично) понижават риска мъжът в по-късна възраст да развие рак на простатата.

2. Сексът изгаря калории

Не е нужно да сме експерти, за да установим, че енергичният секс е равносилен на лека тренировка в спортната зала или на 30-минутна гимнастика. Трийсетминутното потене под чаршафите топи около 85 калории. При положение че правим секс три пъти седмично, в рамките на една година ще изгорим 3,5 килограма от теглото си.

3. Сексът облекчава болката

При оргазъм се освобождава хормонът окситоцин. Той покачва нивото на ендорфините, които действат като естествено обезболяващо и така тялото се отпуска. Много хора установяват, че болежките и болките им (главоболие, крампи…) напълно изчезват или поне се облекчават след сексуален акт.

4. Сексът побеждава депресията

Жените, които редовно изживяват оргазЪм, са по-спокоЙни, по-рядко изпадат в депресия, физически и емоционално се чувстват по-удовлетворени. Сексът също така помага по-добре да спим, намалява нервното напрежение, като допринася да се отделя в мозъка серотонин, хормонът, който контролира настроението и който се съдържа в антидепресантите.

5. Сексът ни поддържа млади

Редовното правене на секс води до отделянето в организма на тъй наречените „хормони на щастието”, които съдържат тестостерон. С възрастта нивото на тестостерона спада. Така честите сексуални контакти осигуряват добро ниво на тестостерона в тялото. Този хормон играе важна роля: запазва костите и мускулите ни в добро здраве. Също така поддържа кожата млада.  

Вдъхновяваме ви с нашата селекция секси бельо:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser